”Varmkorv” ger ökad risk för Cancer (och gör dig fet)…

Lågkolhydratkost av högsta kvalitet…
januari 8, 2012
”Fjärilen”…
januari 16, 2012
Visa alla

”Varmkorv” ger ökad risk för Cancer (och gör dig fet)…

Läste i Södermanlands Nyheter idag ett litet reportage vars rubrik löd: ”Varmkorv ger ökad risk för cancer i bukspottkörteln” och tänkte dela med mig av detta samt spinna lite vidare på detta ämne.

Vad gör väl en korv då & då såvida det inte blir ”vardagsmat”…

Att statestiken visar att svensken äter allt mer korv, pastejer och andra charkvaror är för mig förvånansvärt men ändå inte, då ”LCHF” (Low Carbs High Fat) blivit mäkta populärt, då dieten tillåter allt det ”flottiga” lättinlagrade långkedjade mättade fettet som finns i feta ostar, feta såser och just fett kött som så många gillar, men direkt förbjuder frukt för det är ju kolhydrater(!)…hör ni inte hur galet det låter?!?!

LCHQ (Low Carbs High Quality) som jag istället förespråkar tar upp kampen, och ordet mot LCHF vilket jag tycker är jättebra. Fredriks Paulúns nya bok: ”LCHQ – Lågkolhydratkost av högsta kvalité” är en viktig bok, läsvärd och intressant. Lätt att ta till sig och förstå och den tar upp vetenskapliga studier, farorna med att helt utesluta kolhydrater och att äta just för mycket animaliska fetter. BRA!

Bra att det dyker upp reporartage lite här och där som reportaget i SN idag där man skriver att charkuterivaror ökar risken för cancer. En varmkorv om dagen gör att risken för cancer i bukspottkörteln stiger med 19 procent. Resultaten presenteras av svenska forskare i en översiktsartikel i British Journal of Cancer. Det är inte köttet i sig som är farligt, utan de nitriter, som tillsätts för att öka hållbarheten och förhindra matförgiftning. Ämnena finns i nästan alla charkprodukter som t.ex. korv, leverpastej och bacon.
Vad gör väl ett intag av korv en gång per vecka. Vi pratar om ett större intag om risken för cancer (och ökad fettinlagring) ska vara på tal, ett flertal gånger i veckan. Man bör välja bättre vardagsmat än just korv såsom magert kött i form av t.ex. kyckling och att tänka på att öka intaget av fisk, gärna fet fisk såsom lax och försöka uppnå ett fisk & skaldjursitag på tre till fyra gånger i veckan för en förbättrad hälsa. Då finnes det ju inte plats för den feta mättade korven;). Ju mer kött man äter, desto högre blir risken såklart.
I studien ökade 50 gram processat kött om dagen risken med 19 procent. 50 gram motsvarar
en varmkorv ungefär. Flera varmkorvar = ökad risk!
Cancer i bukspottkörteln är dock en ovanlig sjukdom. Varje år får cirka 900 svenskar diagnosen.
Risken, även om den fördubblas, är alltså fortfarande relativt liten. Å andra sidan är sjukdomen mycket svårbehandlad. För några år sedan såg man att dessa ämnen även ökar risken för cancer i mage och tarm.

Livsmedelsverket planerar inte att ändra några kostråd och frågan är hur många som egntligen lyssnar till Livsmedelsverkets rekommendationer i vår tid, men de har dock råd som är relevanta i sammanhanget.
Bra råd som att äta varierat och inte för mycket salt eller mättat fett som man finner i just feta charkprodukter såsom korv, bacon och kött där fettet är insprängt…
Man bör alltså inte äta alltför mycket av de här produkterna av flera orsaker. Dessa produkter innehåller långkedjat mättat fett som dessutom är väldigt lättinlagrat i vår fettväv…

Lev väl mina vänner!