Rostbiff med sallad på mathavre
augusti 17, 2013
Muffins för ett balanserat blodsocker
augusti 21, 2013
Visa alla

Varför ”diet”?

Ikväll startar jag upp höstens första Isodietkurs, den nioende i stapeln i min regi.
Varför jag håller isodietens filosofi varmt om hjärtat är för att det är en KOST-hållning av hög kvalité, den är sund och hälsosam, innehåller alla näringsämnen som våra kroppar behöver och mår optimalt bra utav. Rena råvaror utan tillsatser och onödiga ingredienser, samt är matmässigt tillfredställande.

Det kanske allra viktigaste, den ska ätas regelbundet och är uppbyggd av smarta livsmedel – proteinrik mat och hög näringstäthet, vilket håller oss pigga och fräscha, mätta och tillfredställda. Sötsuget blir som bortblåst och fallet för frestelser kontrollerbart.

Ordet ”diet” är väldigt laddat då många förknippar det med ”bantning” men någon ”strypning” är det sista isodieten handlar om.

Detta sätt att äta på sätter fart på kroppens ”motor”, förbränningen kickas igång, man får bra energier och orkar träna och huvudet hålls på skaft.
Många människor vill ”gå på någonting” varför Isodieten skapades och det åtta veckors kostprogrammet banar vägen mot en hälsosam och bra livsstil varefter man kan välja att äta enligt denna kostfilosofin resten av livet – Så bra är den ju! Jag gör det och grundarna till isodieten vet jag gör det. För det funkar ju så bra!
Diet betyder för övrigt kosthållning och isodieten är ett kostupplägg som utarbetats och tagits fram av de främsta näringsfysiologerna Kristina Andersson, Martin Brunnberg och Fredrik Paulún.

För er som inte är så insatta och kanske gått i tron om att Isodieten är ännu en quick-fix diet så kan jag berätta att så är inte fallet om det inte redan framgått, utan är ett kostupplägg med fokus på hälsa, förebyggande av sjukdom och besvär och att ge kroppen allt det den behöver; näringsrika livsmedelsval, rena råvaror, i rätt proportioner, jämt fördelade över dagen. Det kan användas av alla!

Antingen tar man bara inspiration ifrån det för att få in hälsosammare kostvanor eller så följer man upplägget strikt – Du väljer. Följer man det strikt kan man, om man har övervikt, tappa ca 1 kg i veckan. Men det är egentligen inte grundfokuset – utan grundfokuset ligger som sagt i att få maximalt ut av kroppens funktion. Vara piggare, gladare, mer mentalt skärpt, mindre ont (i mage, huvud, leder etc) och skydda mot sjukdom.

Det strika programmet är tänkt att användas som en mall för att öva in en hälsosam kosthållning, inte att följas slaviskt för all framtid. När det väl sitter där så kommer du att kunna leva på detta sätt på ren rutin – resten av ditt liv.

Se det som en karta. Den första tiden på ett nytt ställe behöver du karta/vägledning/instruktioner för att veta hur du gör, vilken väg du ska gå för att komma rätt – sen när du gjort det tillräckligt länge kan du i stort sett klara det med förbundna ögon.

Med inspiration från Kristina Andersson

Ser stort fram emot att bana vägen för ännu ett gäng kursdeltagare mot en hälsosammare och skönare livsstil
– Vilket jobb jag har!!