Gör du
medvetna val ökar du samtidigt utrymmet för ”livets goda”, tål att tänka på;).
För inte tusan var väl den där torra lilla kakan efter lunchen så god att
riskera en viktökning av 5 kg det närmaste året? Det är nämligen som så att har
du den vanan att den slinker ner varje dag och att du genom den hamnar på ett
överskott på dess 100 kcal/dag så blir du faktiskt 5 kg ”fetare” under ett år.
Kan vara en bra tanke när man överväger att ta kakan nästa gång…
Äter du ofta ute?
Av det enorma utbudet av snabbmatställen och cafeér finns en enormt liten inriktning på
hälsosam mat. Hur är det möjligt frågar jag mig?! De flesta kedjor baserar dessvärre
det mesta av menyerna på hel- och halvfabrikat fulla med E-nummer…
– Ska man gå ut och äta så välj då en riktigt bra krog där du vet vad som står
bakom, att maten lagas från grunden. Hellre lokala restauranger än kedjor.
– Välj fiskrätter företrädesvis då det är fisken vi generellt sätt äter för
lite utav samt att den brukar vara väldigt bra, på bra krogar. Ät mycket
grönsaker vilket inte är särskilt svårt på lunchrestauranger med salladsbuffé,
om inte annat välj dem som har det! En bra salladsbuffé går inte sällan hand i
hand med en bra restaurang.
Jörgen tog inspiration från Jacob Wismar och hans hälsokokbok: Familjens hälsokokbok, lagom nyttig vardagsmat.
Dessa biffar ska ni såklart testa.
Hasselnötsbiffar
8 biffar
2 dl kikärtor
1 dl hasselnötter
2 vitlöksklyftor
1 msk malen spiskummin
1 msk maizena
1 tsk salt
½ tsk bakpulver
1 msk citronsaft
2 dl rivna morötter
Föll mig perfekt i smak |
Blötlägg kikärtorna över natten dagen innan du ska laga biffarna. Sätt ugnen på
225 grader. Skölj av kikärtorna och mixa dem med övriga ingredienser utom
morötterna. Kör allt till en ganska stadig och slät smet. Blanda nu i de rivna
morötterna för hand. Forma smeten till små biffar och lägg dem i en smord
ugnsfast form och stek i ugnen i 15 min. Servera med ris, sallad och yoghurt.
Tips från Jacob; Om du använder konserverade kikärtor , tillsätt då lite extra
maizena för att biffarna ska hålla ihop.
Jörgen valde att göra en mumsig vitlökssås med yoghurt, vitlök, salt,
vitlökspeppar samt ”vitlök & örter” krydda, vilket jag kan intyga blev
väldigt gott.
Med detta önskar jag er alla en riktigt skön helg!