Våga göra den här julen annorlunda

Så här klarar hockeyspelarna det tuffa matchschemat – Kost för prestation
november 30, 2020
Så blir du av med ditt farliga bukfett
juli 21, 2021
Visa alla

Våga göra den här julen annorlunda

Fick äran att inspirera i SN igen! Tusen tack för det!

I vanlig ordning ryms ju inte allt man vill ha sagt, så här kommer min långa version. 🙂

Så får ni pipa iväg och köpa Södermanlands Nyheter idag eller surfa in på deras hemsida för att se och läsa reportaget.

Julen är en tid för njutning och vila och därför är jag emot att man är alltför strikt med kosten. Men att proppa sig full av fett och socker i dagar, kanske veckor, är dock ingen njutning!

Det gäller att hitta en bra balans mellan prinskorvarna och risgrynsgröten.

I jultider äter man vanligtvis sämre än annars på året, eftersom så mycket dignar av feta och söta saker. Med lite sunt förnuft kan man dock gå ut ur julhelgerna med ett skönt välmående. Siktar man på de nyttigare alternativen finns det ju utrymme för en del synder. 😉

Vad kan jag äta mycket av?
Bättre ting på julbordet är alltifrån fisken och laxen i alla dess former (välj MSC-märkt), den inlagda sillen, kalkonen och julskinkan med den smakrika senapen på, de hemmagjorda köttbullarna, brysselkålen, potatisen, ägghalvorna, grönsakerna och frukten. Julnötterna skalas och tar en stund att få i sig, vilket är perfekt. Dadlar och fikon ger fina inslag av sötma från julbordet.

MEN miljö- och klimatsmart då?
Då ska du satsa på ett julbord med mer gröna rätter och mindre kötträtter. Det vilda köttet är mer klimatsmart så varför inte göra köttbullarna på viltkött i år eller på någon vegetarisk produkt som till exempel soja?

Köp ekologiskt, välj närproducerat och släng ingen mat! Spara maten som blir över under jul, frys in och ät senare. Det är en av de bästa insatserna för klimatet!

Vad kan jag frossa i?
Frossa i färgglada grönsaker och frukter.

Vad kan jag äta för att bli piggare? (eftersom det är så nedrigt mörkt)
Mörkt gröna bladgrönsaker som t.ex. grönkål, nötter och frön, kött, fisk och tofu är alla rika på järn som motverkar trötthet. Maximera järnupptaget genom att äta den järnrika maten tillsammans med C-vitamin. Citrusfrukter kan t.ex. bli ett läckert inslag i julsalladen.

Känna mig starkare och mer motståndskraftig? (bra i dessa tider)
Färgglada grönsaker och frukter innehåller massa vitaminer, mineraler, fibrer, antioxidanter och andra nyttigheter som stärker kroppen.

Låt julbordet få spraka av färg!

D-vitamin lider vi brist på denna tid. Bra källor från julbordet är ägg och fet fisk som lax och sill, där vi också får Omega 3 som en finfin bonus.

Vill också poängtera att god sömn och regelbunden motion är livsviktiga komponenter för att hålla oss friska, göra oss starka och mer motståndskraftiga.

Vad kan jag göra själv i stället för att köpa färdigproducerat?
Färdigköpta rödbetssallader och liknande är både nyttigare och godare att göra själv. Gör dina egen köttbullar och din Jansson, eller varför inte testa en rotfruktsgratäng i år istället?

Lätta upp och förgyll årets julbord med en eller flera färgsprakande, goda och nyttiga sallader, sprängfyllda med antioxidanter, vitaminer, mineraler och fibrer. Ett friskt, färgglatt och krispigt inslag på julbordet!

Att njuta av mycket grönt är en av de viktigaste sakerna vi kan göra för planeten.

Vad ska man tänka på träningsmässigt?
Rör på dig mellan alla måltiderna och du får mer energi, ork och lust!
Den enklaste motionen som alla kan vara med på är en vinterpromenad. Man umgås och pratar bättre ute i friska luften, än dåsiga i soffan.

Friska luften och naturen har alltid öppet!

Vad ska man göra med familjen?
Gå ut och ha kul! Är det snö, ha snöbollskrig, gör snögubbar, åk pulka, längdskidor och skridskor. Kanske utmana varandra i tävlingar med alltifrån att bygga den roligaste snögubben till att åka längst i pulkaracet.

Om man halkat efter med träningen nu när man egentligen inte ska träna på gymmen, vad ska man göra då?
Ta träningen till en ny nivå och se alla möjligheter att träna hemma och utomhus!