En midsommar för tolv-tretton år sedan så blev jag och Jörgen bjudna på en fantastiskt mumsig inlagd sill av goa Cathrin och vi kan än i dag minnas hur himla god den var.
Nu har Cathrin grävt fram det gamla receptet till mig, så idag gjorde jag min första inlagda sill någonsin och såklart blev det då denna, för annars hade jag nog aldrig gjort någon;).
Superenkel såsom jag gillar vet ni, och förstås supergod!
Varsågoda och GLA MIDSOMMAR allesammans!!
Äpple- och Currysill
Cirka 6-8 pers.
3 fileér inläggningssill (Blå burk)
3 fileér matjesill
1 grönt äpple (Granny Smith, syrliga, blanka och fina)
2 hela
saltgurkor (på burk – Felix)
1dl gräddfil
1dl lättcremé fraich
Curry gul (efter tycke och smak)
En liten nypa socker (förhöjer tydligen currysmaken)
Gurkmeja (om man vill för färgens skull. Kan bli starkt med för mycket curry)
Lite svart peppar (3-4 vrid)
1. Skölj inläggningssillen enl instruktion på burken
2. Skiva sillarna i så stora bitar som behagas
3. Lägg dem i en skål
4. Hacka äpple och saltgurka i små bitar
5. Häll i dem i sillskålen
6. Ta fram en ny skål (till såsen)
7. Blanda gräddfil, creme fraich och kryddorna (curry o peppar) rör om och
smaka av.
8. Häll i sillskålen och blanda ihop allt till en smet
9. Ställ kallt. Gärna några dagar innan serveringen, så att det får ”gotta till
sig”
Mums-filli-babba hälsar jag genom Cathrin;)