Läckert mellis med wokat äpple, keso och kanel
maj 24, 2015
Vår Hälsoresa Maj 2015
juni 5, 2015
Visa alla

Tips mot sommarformen


Oj vad tiden rusar på, bara tre veckor kvar till Midsommar och då mina vänner, inleder i varje fall jag och familjen härlig sommartid, till fullo.

Att inleda sommaren med en skön känsla i kropp och knopp är såklart vad vi alla önskar och du har möjlighet att påverka. Bara DU kan påverka. Dock tänkte jag ge dig lite hjälp på traven med att finna en skön sommarkänsla med nya goda vanor och rutiner som gör att du mår så bra som möjligt.


– Sätt mål och delmål

Små och stora mål som bryts ner i delmål. Det kan vara alltifrån att minska bukmått till att öka vardagsmotionen.


– Belöna dig själv

Skriv en ”Unna mig” lista med en massa ting som får dig att MÅ BRA, stort som smått, som inte har med mat att göra. När du uppnått små delmål eller bara känner dig sådär extra bra eller kanske har ett behov av ”tröst” så välj något från din ”unna mig” lista för en extra må bra boost.
Säg att du t.ex. köper en extra lyxig duschtvål/hudlotion som du bestämmer dig för att unna dig efter varje träningspass, inte annars ;-).

Känner du dig deppig? Unna dig en härlig kvällspromenad istället för att grotta ner dig med en godispåse i soffan, vilket ju får dig än mer deprimerad.

– Fokusera på VAD du ska äta
Många gånger sätter vi upp förbud för vad vi inte får äta när vi vill komma i form. Vänd på det! Inga förbud! Fokusera på allt du ska äta mer utav istället såsom t.ex. grönsaker, frukt, bär, fisk, skaldjur, nötter, frön etc. Då finns ju plötsligt ingen plats för skitmaten ;-).


– Återhämta Dig

Det är OK att vila, att just bara vara! Lyssna på kroppen! (dock ej på latmasken)
Ta minst en vilodag i veckan så kroppen får en chans att återhämta sig och blir laddad och taggad för morgondagens träningspass.


– Fisk är viktigt för hälsan – Ät Omega 3

Se till att få i dig tillräckligt med Omega 3 genom att allra helst äta fet fisk flera dagar i veckan, men även magra fiskar och skaldjur är toppenbra! Du finner även Omega 3 i t.ex. chiafrön, valnötter och linfröolja.


– Hunger eller sug?

Många gånger dyker suget upp när vi är rastlösa – Rör på Dig!
Törstiga – Drick ett stort glas vatten!
Lyssna på kroppen!
Ät när du är hungrig, ät välbalanserat och regelbundet. Ät i lugn och ro. Stoppa när du är lagom mätt.


– Sov ordentligt

Kom ner i varv och vädra en stund innan du ska lägga dig. Djupsömnen är viktig, då kroppen är under uppbyggnad.– Träningsglädje

Hitta en aktivitet som passar Dig! Trivs du inte på gymmet eller i löpspåret så satsa på något annat som att t.ex. gå rakt ut i storskogen för sköna meditativa långpromenader, kanske prova någon typ av kampsport, dans eller yoga/pilates. Finns en massa inspiration på nätet.– Var snäll mot dig själv

Svackor kommer och går. De hamnar vi alla i mellan varven, mer eller mindre. De som avgör om det blir mer eller mindre är oftast DU själv. Se inte svackorna som ett misslyckande utan ett humant ”snedsteg”. Lyft blicken, ta nya tag och fortsätt där du var innan motivationen tröt.

Man har inte misslyckats förrän man ger upp!

Lycka till och njut av härlig sommartid!