Hoppas ni har och haft en riktigt skön helg!
Igår serverade kocken i huset en variant av Taco som verkligen gick hem, åtminstone hos oss vuxna ;-).
Något för er att testa nästa helg, jättegott!
Tacolax med avocadosalsa och västerbottentortillas
Lite mexikanskt stuk sätter sprätt på laxen. Spännande smaker och det bästa av allt – lätt som en plätt!
4 personer
4 bitar skinn- och benfri laxfilé á 150 g
2 krm salt
1 påse tacokrydda (eller gör din egen, recept i min Kostklubb/Nutrition Data)
Avocadosalsa:
2 avocado
2 tomater
1 rödlök
1 dl blad av färsk koriander eller basilika
Saften av 1 lime
2 msk rapsolja
Salt & Peppar
Tortillas:
4 stora tortillas
3 dl riven västerbottenost
2-3 msk rapsolja
Så här gör du:
1. Sätt ugnen på 200 grader. Salta laxfiléerna lätt, vänd dem i tacokrydda och stek mitt i ugnen 10-12 min
2. AVOKADOSALSA: Hacka avocado, tomater, rödlök och koriander eller basilika. Blanda allt i limesaft och rapsolja. Smaka av md salt och peppar.
3. Lägg ut två tortillas och fördela osten på dem. Täck med tortillas, tryck till och dela varje ”tårta” i fyra delar. Stek dem i olja på medelvärme till vacker färg och tills osten smält något. Skär i mindre ”snibbbar”.
4. Lägg upp salsan på tallrikar med laxen ovanpå eller såklart bredvid om du hellre tycker. Till det serveras tortillan.
I glaset
Vår tacokrydda är mer fyllig än het och salsan ger fin fräschör åt rätten. Vinet bör ha en pigg syra till den feta fisken och gärna lite smörig fruktighet som möter det kryddiga. Testa till exempel 5649 L Chardonnay, ett sydafrikanskt vin signerat Chablismästaren Michel Laroche.
Med det önskar jag er alla en fortsatt helskön söndag
Recept från: Håkan Larssons fredagkväll – mer än en kokbok