Såklart alkohol påverkar din träning

Alternativ träning för dig som löpare
februari 5, 2015
Samlade fördelar
februari 17, 2015
Visa alla

Såklart alkohol påverkar din träning


Muskeltillväxten påverkas rejält.

Alkoholen ger en väsentligt sämre muskeluppbyggnad, flera dagar efter att man druckit. Nivåerna av ett flertal tillväxthormoner minskar med så mycket som 25 procent dagen efter att man druckit en normalstor mängd alkohol. Ju mer man druckit, desto mer minskar tillväxthormonerna. Har man dessutom druckit flera dagar i rad så ligger minskningen av tillväxthormoner i blodet på hela 70-75 procent.

Uthållighetsträning påverkas mindre
En joggingrunda dagen efter alkoholintag kan vara av en bättre idé, även att en vilodag kan vara bäst passande. En promenad piggar upp.

Uthållighetssporter drabbas generellt mindre av alkohol eftersom kroppens förmåga att ge kroppens muskler syre inte påverkas av alkoholen. Däremot kan uthålligheten under långa träningspass påverkas en del varför det kan vara smart att hålla sig nykter dagarna inför t.ex. ett Vasalopp, vilket jag är rätt övertygad om att seriösa motionärer och idrottare gör.

På konditionsidrotter så påverkas prestationen med bara några procent. Försumbart för en motionär medan det för en elitmotionär kan innebära en skillnad av guld och en femteplats.

Att konditionsidrott inte påverkas är för att både hjärtat och kroppens syreupptag fungerar i stort sett helt som vanligt även efter alkoholintaget. Ämnesomsättningen också.

Alkoholfria Energidrycker och Sömnbrist – Påverkar träningen mer negativt

När det gäller störningar på hjärtrytmen så har alkoholfria energidrycker som t.ex. Red Bull en mer skadlig inverkan än alkohol visar forskning. Sömnbrist är en annan faktor.

Det som kanske har störst inverkan är att skaderisken ökar dagarna efter alkoholintag. Är man t.ex. fotbollsspelare och har druckit på fredagen så sitter effekten av det kvar på lördagen och söndagen, i form av sämre reaktionsförmåga och koordination. Säg sedan att man har match på söndagen så missbedömer man betydligt mer. Skaderisken ökar flera dagar efter alkoholintag.

Neuromotoriken försvagas
Man lyckas prestera mindre bra kort och gott.
Nervsystemet kommer att vara påverkat i flera dagar efter och vill man då göra något där den neuromotoriska kontrollen är avgörande så kommer effekten att vara betydande.

Detta är hur en mindre mängd drickande påverkar träningen. En större mängd alkohol är skadlig på betydligt fler sätt.

Att dricka väldigt mycket vet vi redan är ohälsosamt, men kanske inte hur ett mer måttligt eller normalt alkoholbruk påverkar idrottandet och resultatet utav träningen.