Säkerställ vätskebalansen sommartid

Inne att vara ute
juni 22, 2020
KÄNSLAN efter morgonlöpning
juli 6, 2020
Visa alla

Säkerställ vätskebalansen sommartid

Det är ovanligt att friska vuxna människor får i sig för lite vatten, men i sommarvärmen kan det dock vara svårt att få i sig tillräckligt. Denna heta sommartid är det särskilt viktigt att se till att man får i sig vätska då vår kropp behöver ännu mer vatten när vi svettas. En bra tumregel är att dricka 1,5- 2 liter vatten om dagen. Observera att behovet kan öka upp till fyra liter för dem som jobbar i varm miljö.

Har du koncentrationssvårigheter på jobbet så kan det mycket väl bero på att du inte har druckit tillräckligt med vatten!

Hänger du ute i den heta sommarsolen ökar behovet än mer.

Är du fysiskt aktiv är ett tillräckligt vattenintag före, under och efter träning avgörande för att uppnå bästa möjliga fysiska prestation. Mer om det lite senare i inlägget.

Vi börjar med 4 enkla knep för att dricka vatten:

Gör ditt vatten mer spännande – till en uppfriskande njutning genom att skiva/pressa ner saften av en apelsin i vattnet. Kroppen får på kuppen en C-vitaminboost.
Krossade färska myntablad är också en fantastisk smaksättare.
Lime/Citron är fräscht.  Syran minskar dessutom sötsug.

• Sätt smak på vattenupplevelsen och gör den vacker för ögat
Det finns inget som släcker törsten bättre än ett glas isvatten. Därför gör vi glaset mer intressant genom att göra iskuber med smak. Lägg dina favoritbär i isformen och täck med vatten innan du ställer in i frysen; jordgubbar, hallon, blåbär, smultron, körsbär… listan kan göras lång och resultatet blir väldigt vackert!

• Skaffa dig en vattenflaska som du gillar och håller hårt i
Då får du bättre koll på hur mycket vatten du dricker dagligen.

• Ät ditt vatten! Jamen visst!
Tycker du att det är svårt att dricka den rekommenderade mängden vatten?
Dra nytta av de råvaror som kan bidra till ett bra vätskeintag så som t.ex. gurka och vattenmelon.

Vatten och fysisk prestation

Studier visar att kroppen är uttorkad vid en brist av vätska på så lite som 1-2%. Vid denna nivå minskar den fysiska förmågan och din energinivå, vilket gör att du känner dig trött. Vid 2 % uttorkning minskar den fysiska förmågan med 5-10% och vid en uttorkningsnivå på över 4 %, minskar kroppens fysiska förmåga med hela 20-40%. Som idrottare vet man att ett tillräckligt vattenintag före, under och efter träning är avgörande för att uppnå bästa möjliga fysiska prestation och de mål man satt upp.
Som slitstark motionär kanske man inte tänker på den stora betydelsen varför några riktlinjer för ett korrekt vattenintag vid träning följer här:

• Drick 2-3 glas vatten 2 timmar före aktivitet
• Drick 1-2 glas vatten 10-20 minuter före aktivitet
• Drick 1 till 2 glas var 15:e minut under aktivitet
• Drick 2 eller flera glas vatten inom en till två timmar efter aktivitet
• Fortsätt att dricka vätska efter träning till dess att urinen är genomskinlig
• Kallt vatten är bäst (10-15°C); kroppen absorberar kallt vatten snabbare än varma vätskor.
• Vatten utan kolsyra är bäst; socker och elektrolyter i andra drycker kan göra magtömningen långsammare.

Ett klassiskt symtom på vätskebrist är huvudvärk. En teori är att det beror på en spänning som uppstår i hjärnhinnorna.

Det fick jag erfara härom morgonen när jag just bara gick upp ur sängen, drog på mig kläderna och ut i löparspåret, utan att ha kickat igång kroppens cirkulation på något sätt, vilket vi gör genom att förutom att vara uppstigna en stund, dricker just vätska inför passet. En efterföljande dag i solen på detta gjorde att huvudet mitt kändes sprängfärdigt. Att gå upp någon timme innan passet i varje fall, dricka vatten och kanske en kopp kaffe, värma upp lite extra – Då skapas goda förutsättningar för en go löprunda med en skön efterföljande känsla resten av dagen. 

Vid svårare fall av uttorkning drabbas man av minskad urinmängd, uttorkade slemhinnor, får slapp och insjunken hud och blir orkeslös.

Fyll på kontinuerligt med vatten under dessa härliga sommarlovsdagar så skapar ni också goda rutiner för att få i er – Världens bästa dryck!