Saffransskorpor med apelsin och pistage

Hoppa dig i form
december 1, 2015
Vad väljer vi på julbordet?
december 19, 2015
Visa alla

Saffransskorpor med apelsin och pistage

Förra helgen hade vi ”julpysselverkstad”. Jörgen passade i samma veva som vi andra satt fullt fokuserade på att skapa tomtar och smällkarameller på att baka frestande saffransskorpor.

Jag är inget fan av bakverk men dessa var riktigt smarriga. Så där ”farligt” goda att man bara vill ha fler ;-).

Leilas saffransskorpor är en god och julig variant av den traditionella skorpan. De här saffransskorporna är en stor favorit kring jul och det är fantastiskt gott med kombinationen saffran, apelsin och pistage.

Leilas Saffransskorpor
Cirka 35 saffransskorpor

100 g smör
1 g saffran
2 ekologiska ägg
Skal av 2 ekologiska apelsiner
1 1/2 dl strösocker
5 dl vetemjöl
1 1/2 tsk bakpulver
2 dl skalad pistagemandel

Sätt ugnen på 175 grader.

Smält smöret tillsammans med saffran, häll över i en bunke och rör ner äggen.
Tvätta apelsinerna mycket noga, riv det yttersta av skalet och blanda det med äggen.
Blanda de torra ingredienserna med hela pistagemandlar och vänd ner det i bunken.
Forma degen till tre längder och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper.

Grädda dem i mitten av ugnen i cirka 20 minuter.

Ta ut längderna och sänk temperaturen till 125 grader.

Skär dem i 1 cm tjocka skivor och lägg tillbaka på plåten.

Torka saffransskorporna i mitten av ugnen i cirka 15 minuter.

Perfekt att ha stående i en burk nu under juletid och bjuda på om oväntat besök.