Rödbetor – Superantioxidantrika – Jag älskar dem och äter dem ofta, mycket och gärna!
Visste du att man får förbättrad uthållighet av rödbetor? P.g.a. dess rika innehåll av *nitrater.
Är du uthållighetsidrottare kan du med andra ord ha nytta av rödbetans superkrafter.
*Nitrat omvandlas i kroppen till kväveoxid (NO), speciellt vid lokal syrebrist. Kväveoxid öppnar upp blodkärlen och ökar cirkulationen och på så sätt kan kroppen lättare leverera blod och syre till muskler och hjärna.
För hälsoeffekt rekommenderas rödbetor/rödbetsjuice till alla med högt blodtryck eller annan form av metabol rubbning. För prestationseffekt rekommenderas rödbetor/rödbetsjuice till såväl uthållighetsidrottare, men även lagidrottare eller andra som sysslar med intervallbetonade idrotter.
Rekommenderad dos inför tävling
Lämplig dos är 0,5 – 1 liter vanlig okoncentrerad rödbetsjuice dagligen en vecka före tävling eller match. Inta juicen ca 2-3 timmar före start. Om loppet varar längre än 2 timmar kan du fylla på med en ny dos under loppet. Idag på marknaden finns mer koncentrerad rödbetsjuice som innehåller samma mängd nitrater i exempelvis 0,7 dl (en liten shot) som i 0,5 liter okoncentrerad juice.
Men nu till vad jag egentligen skulle inspirera med i dagens blogginlägg, nämligen ett kanongott recept!
Rostade Betor (gula eller röda) med Chévre
2 portioner
(ca. 575 kcal/port.)
Du behöver:
500 gram gulbetor eller rödbetor
1 msk olivolja
1 msk flytande honung, salt och svartpeppar
1 krm torkade franska örter
200 gram chévre
100 gram valnötter
Topping:
50 gram torkade tranbär
1 krm torkade franska örter
Färska basilikablad
Gör så här:
Sätt ugnen på 220 grader. Skär de förkokta betorna i bitar och sprid ut på bakplåtspapper. Smula över chévren och valnötterna. Ringla över olivolja och honung. Krydda med salt, svartpeppar och torkade franska örter. Ugnsbaka cirka 15-20 min. Innan servering toppa med tranbär, franska örter och färska basilika.
Smaklig måltid!