Psylliumfrön är ”magiska”…

Höstens tomtprojekt…
oktober 30, 2011
Missa inte min fantastiska julkampanj!
november 9, 2011
Visa alla

Psylliumfrön är ”magiska”…

I torsdags när jag hade min tredje uppföljningsträff med mina ISO kursdeltagare så diskuterade vi så smått Psylliumfrön och jag lovade att sända dem en utförlig beskrivning av dessa ”magiska” frön, som jag givetvis delger er alla. Läs, lär och testa:).

Psylliumfrön finns ljusa och mörka och du finner dem på vanliga välsorterade livsmedelsbutiker bland förpackade gryn, nötter och frön.

Mörkt psylliumfrö eller loppfrö som det även kallas på grund av dess färg och form, kommer från en grobladsliknande ört som växer i Medelhavet. Fröets skal är rikt på gelébildande fibrer.
Vid kontakt med vätska bildas snabbt ett geléaktigt hölje runt fröet.
I mage och tarmkanal fungerar det som bulkmedel (”laxeringsmedel”, fibrerna verkar genom att dra till sig vatten) med en naturligt laxerande effekt.
Gelet anses också ha en skyddande effekt på tarmslemhinnan.
Hela psylliumfröet går oförändrat genom kroppen.
De näringsämnen som finns i fröet, kan alltså inte tas upp och saknar därför betydelse. Det är fibrerna som är verksamma och är av betydelse. Över 45% av fröet består av gelébildande fibrer.

Detta innebär att psylliumfrö (och även HELT linfrö) inte ger våra kroppar någon nämnvärd energi (kalorier) men på ett mycket positivt sätt gör att magsäckstömningen går långsammare vilket innebär en jämnare blodsockerkurva, ett lägre GI (Glykemiskt index).
Ett smart sätt för en god tarmfunktion och en glad mage samt hjälp vid viktminskning är att ”krydda” maten med dessa ”magiska” frön.

Psylliumfrö kan användas i gröt, müsli, bröd och smoothie m.m.