Påverka din hälsa genom att andas rätt

PEPP inför tävling
september 14, 2018
Härliga Höstlovstips
oktober 25, 2018
Visa alla

Påverka din hälsa genom att andas rätt

Medveten andning kan ge goda effekter på alltifrån stress, trötthet, dålig sömn till övervikt.

Vi tar så mycket som 600 miljoner andetag under ett liv och 25 000 andetag på en dag. Andetagen får trots detta lite utrymme när vi pratar hälsa. Förmodligen beror det på att många av oss inte är medvetna om att våra andningsvanor faktiskt kan vara dåliga för oss. Istället för optimala 8-12 andetag per minut i vila, tar vi inte sällan 15-25 andetag per minut. Vi har helt enkelt inte koll på hur vi andas, vi tar det just bara för givet och ägnar vårt viktiga andetag liten eller ingen uppmärksamhet alls.

Vi behöver andas mer medvetet.

Medveten andning handlar om att andas med enbart näsan. Man låter luften landa i magen och inte i uppe i bröstet. Man har andningskontroll, är medveten och mån om den.

Vi bör lära oss att ta djupa andetag, ner i magen så att magen vidgas för att sedan sjunka samman när vi andas ut. Hälsofördelarna med medveten andning är många. När vi andas medvetet genom näsan, ner i magen, blir inte andningen lika snabb och ytlig som den lätt blir när vi andas med öppen mun. Medveten andning är framförallt ett verktyg för att förhindra och minska stress. Något som alla yogautövare är väl medvetna om, eftersom kontrollerad andning är en viktig del i yogans filosofi.

Om man på grund av stress andas snabbare än vad man bör, så kan det leda till trötthet, dåligt immunförsvar och dålig förbränning.

Här följer några tecken på att din andning kan förbättras:

•Du andas med öppen mun

•Du suckar och harklar dig regelbundet

•Du bröstandas – endast övre delen av bröstkorgen rör sig när du andas

•Din andning hörs vid vila

Det första steget är att bli medveten om din andning. Att använda hela din lungkapacitet och sedan medvetet föra luften till magen, följt av bröstkorgen som en våg. Precis som små barn andas. Andas in och ut från magen.

Pilatesandningen är lite annorlunda, då man på samma sätt som Yogan in luften genom näsan men sedan låter luften strömma ut genom en liten glipa mellan läpparna, så att det uppstår ett litet motstånd i utandningen. Man hör tydligt när man andas ut. När man andas in vidgas bröstkorgen åt alla håll som en ballong, ballongandning.

I början kan andningen kännas onaturlig och lite ansträngd, men man märker snabbt att andningsmuskulaturen mellan revbenen och i mellangärdet blir allt starkare och smidigare.

Som alla andra muskler i kroppen ska dessa muskler tränas för att kunna fungera optimalt.

Ju effektivare vi andas, desto  bättre slappnar muskulaturen av.

Ta NU tre medvetna andetag djupt ner i magen och känn hur skönt det känns.