Enkel och nyttig gröt med chiafrön som inte kokas utan får stå över natten. Perfekt som frukost.
Jag vill gärna äta varmt på morgonen och är en riktig grötälskare, men denna gröt, trots att den äts kall, är ju bara helt oslagbar, när man helt enkelt inte hinner tillaga någonting eller behöver en smidig frukost att ta med.
Som nu till exempel när vi är iväg på en liten miniskidsemester till dalarna och vi under några dagar åker utförsåkning i Romme tillsammans med barnen och på morgonen åker lite längdskidor när barnen fortsatt sussar sött.
Då är det bra skönt att ha frukosten klar när man kommer hem från dagens första aktivitet och snabbt vill iväg till nästa.
Glöm inte att koka ägg kvällen innan också, så du får i dig extra proteiner och håller dig mätt och nöjd under längre tid.
Overnight oat
1 portion
1 dl havregryn
2 msk chiafrön
1-2 dl bär frysta eller färska
2 dl havremjölk eller liknande
1/2-1 krm vaniljpulver
(ev. 1 msk psylliumfrön och lite extra vätska)
1. Häll havremjölken i en glasskål/burk
2. Häll i torrvarorna, rör om.
3. Häll i bären, rör om.
4. Ställ i kylen över natten.
5. Toppa med frön, kokos, nötter eller mer bär om du vill.
Ställ fram skålen/burken direkt på morgonen om du inte vill ha den kylskåpskall.
Man kan såklart göra en uppsjö av egna varianter av denna.
Förmedla gärna dina favoritkombinationer!