Låt inte sömnmyterna stressa dig

Tacksam
oktober 8, 2017
All Inclusive – Bekvämt, javisst!
november 5, 2017
Visa alla

Låt inte sömnmyterna stressa dig

Jag stötte på en sömnforskares redovisning av sömn och hur det tycks ligga till, vilket jag kände var intressent att förmedla vidare då sömnsvårigheter är ett utbrett problem i vårt samhälle.

Sömnforskaren menar att många har en felaktig föreställning om sömn, då det florerar många sömnmyter om sömn som inte gör gott.

Sömnsvårigheter är ett problem oavsett om det rör sig om insomningssvårigheter eller avbruten sömn.

Sömn är en del av vår vardag som vi inte har kontroll på. Därför skapar vi oss uppfattningar om hur det funkar. De här myterna har ett visst grepp om oss och kan addera vardagsstress, vilket kan göra det värre för den som redan har sömnproblem. Vi tar och spräcker hål på några sömnmyter.

Man behöver åtta timmars sömn för att fungera (MYT) Hur ofta har du inte hört det? Men är det verkligen så det ligger till?

Det är faktiskt en myt! Vi har alla lite olika sömnbehov. Oftast klarar vi vuxna oss på mindre än åtta timmar. Genomsnittet ligger på lite drygt sju timmar och kvinnor anger ofta att de behöver sova lite mer än män – ungefär en kvart längre exakt.

Fyra timmar sömn per natt räcker (MYT) Det finns de som menar att de fyra första timmarna sömn man får är de viktigaste och att det därför räcker att sova så lite. Men det här är en supermyt. Sex timmars sömn anser jag är ett minimum och sömnforskaren instämmer.

Fyra timmar är för lite! Man har mätt och kunnat se att reaktionsförmåga och andra funktioner i hjärnan försämras gradvis, dag för dag, när man sover så lite. Något som är förenat med olyckor. Man har också kunnat se att sömnbrist påverkar immunförsvaret och humöret negativt. Det här är försämringar som går över när man börjar sova ordentligt igen.

Men forskning visar också att sömnbrist på längre sikt kan leda till bland annat hjärt- och kärlsjukdomar.

Sömnen före midnatt är viktigast (MYT) Sex till åtta timmars sömn är alltså rekommenderat för att människor ska fungera. Men är sömnen bättre ju tidigare man somnar?

Att sömnen innan midnatt är viktigast är en feluppfattning. Innehållet på sömnen är inte annorlunda förrän det är före midnatt. Men självklart: Om du ska upp klockan sex på morgonen är det bra att lägga dig innan midnatt för att säkerställa att du får tillräckligt med sömn. Om du däremot inte går upp förrän åtta så spelar det ingen roll.

Men det är en poäng med att lägga sig före tolvslaget: Det är bra att ha som tumregel att lägga sig innan midnatt, för att behålla ett regelbundet sömnmönster. Har man ett oregelbundet mönster så ökar problemen med sömnbrist.

Med detta önskar jag er alla en fortsatt SKÖN härligt höstig helg med lagom mycket sömn.