Blev bjuden på denna rätt ikväll av min egen kock, så gott att jag måste förmedla den tilll er alla direkt.
Lax i allt i ett paket i ugnen. Kryddade med ingefära, chili, ostronsås och lime. Lättlagat och läckert!
Räkna med 20 min tillagning och 15 min i ugnen.
Lax i papper
Gör portionspaket med grönsaker och lax. Allt blir klart samtidigt och behåller sin saftighet och arom.
4 port.
4 bitar skinn- och benfri lax (á 125 g)
200 g zucchini
70 g färsk spenat
Kryddning
1 lime
4-6 salladslökar
1 finhackad röd chili, t.ex. piri-piri
2-3 msk finhackad thaibasilika
1 msk ostronsås
1 tsk salt
Tillbehör
Nudlar eller Ris (Eller bara en extra bädd av färsk spenat kan vara fräscht)
Ostronsås
ev. stark chilissås, t.ex. sriracha
1. Sätt på ugnen på 200 grader. Förbered fyra ark bakplåtspapper. Ansa och skär eller hyvla zucchini tunt. Fördela små högar på varje papper av zucchini och spenat. Lägg laxbitarna på grönsakerna.
2. Kryddning: Skölj limen i ljummet vatten. Riv skalet och pressa ut 1 msk av saften. Ansa och finstrimla salladslöken. Blanda limeskal, limesaft, lök, chili, basilika, ingefära, ostronsås och salt. Fördela blandningen ovanpå och runt laxbiarna.
3. Vik ihop papprena och rulla hårt ihop kanterna så att de håller ihop. Lägg dem i en ugnssäker form eller långpanna.
4. Ugnsbaka paketet mitt i ugnen ca 15 min. Öppna dem försiktigt och servera med nudlar, ris eller en enkel extra salladsbas, extra ostronsås och eventuellt någon chilisås. Kan persoligen tycka det blir överflödigt med mer än det var, då det ju var perfekt!
Med inspiration från Allt om mat, nr. 4/2018