Ibland tryter motivationen till att fortsätta träna när man väl börjat. Kan vara särskilt svårt i sommarhettan.
Därför tänkte jag med detta inlägg inspirera er till hur man gör för att hålla motivationen uppe!
I början av höstterminen är gruppträningspassen fulltecknade, cykelbanor och löpspår vältraffikerade – alla är laddade att ta tag i sin träning. Men relativt snabbt blir det glesare i spåren och allt fler luckor i bokningssystemen – Motivationen har lagts sig efter den första träningsfasen.
Ett av misstagen många gör är att ta i för hårt när de ska komma igång med träningen. Kroppen behöver banas in efter sommaruppehållet. Många resonerar som så att det behövs så mycket för att få effekt och försöker komma i gång med allting samtidigt. Känner du igen dig? Man går helt enkelt ut för hårt och har för höga ambitioner. Man kan absolut ha höga målsättningar, men man bör veta hur man ska ta sig dit och vara medveten om att man måste förändra sitt beteende bit för bit, steg för steg, för ett långsiktigt hållbart resultat.
Om man sätter för höga ambitionsnivåer är risken stor att man slutar när man börjar stöta på hinder på vägen mot målet. Man ska helt enkelt vara förberedd på att hantera hindren på vägen. Du kommer kanske bli sjuk och det kommer helt övertygande ett skyfall från himlen en morgon då du ska ta dig till fots eller cykel till jobbet o.s.v.
Hälften av alla som börjar motionera slutar inom tre till sex månader. En väldigt hög siffra enligt mig!
Det beror på att man går ut för hårt och inte har strategier för hur man ska hantera de hinder som kommer upp, så man ger upp och låtsas att det regnar varje dag.
Ett av sätten att hålla uppe motivationen kan vara att ha olika strategier för hur man ska göra när man möter en barriär. Om det regnar så att man inte kan ta den där planerade cykelturen kan man ha en backup-plan i stället för att helt ge upp idén. Det är dock viktigt att tänka på att, för att få till en hållbar förändring måste man ge sig själv utrymme att misslyckas också, för det gör man, det gör alla. Ett steg bak, två steg fram. Så ja, då var vi på banan igen!
Du kanske helt enkelt satte ribban för högt med att träna tre gånger i veckan. Du får helt enkelt inte ihop det! Men två pass i veckan fungerar fint. Då så, bra! För hur skulle det bli om du istället blev besviken på dig själv och gav upp!? Ju inte ett alternativ, eller hur?
Allting går upp och ner och ibland sjunker motivationen, så är det. Ska man få effekter av sin träning ska det bli en vana som håller i resten av livet. Sett ur det perspektivet så har tre veckors frånvaro från gymmet ingen betydelse. Det viktiga är att du tar nya tag!
Har man aldrig tränat förut, men nu bestämt sig för att göra en förändring och börja träna så kan det vara bra att börja med att försöka förändra små vardagsbeteenden, i stället för att besluta sig för att gå till gymmet tre dagar i veckan. Det kan komma som ett nästa steg.
1. Minska ditt stillasittande. Du kan få stora effekter på din grundkondition utan att behöva ge sig ut och powerwalka eller springa.
Ett steg framför det andra. Trigga dig själv till rörelse genom att t.ex. bära stegräknare.
2. Gå inte ut för hårt. För att träningen inte ska kännas fullständigt obehaglig eller göra ont så får man sänka förväntningarna på sig själv. Man minskar då också risken för skador.
3. Ge träningen utrymme.
Skriv in din tänkta träning i kalendern eller sätt en lapp i kylskåpet som påminnelse. Det behöver inte ta tid från andra saker som man vill eller måste göra, utan kan planeras som en av de sakerna, som att man dagligen borstar tänderna. Till slut går det av bara farten.
• Hitta någonting som du själv tycker är kul. Du behöver inte gå på crossfitpass för att ”alla andra gör det”. Prova dig fram till det just du gillar, bara du rör på dig!
• För att övervinna svackorna i motivationen kan det vara bra att ha en bokad tid med en PT, en vän, till en grupp. Men häng för allt i världen inte upp hela din motivation på andra människor.
• Ha en rimlig målsättning och sätt inte upp för höga mål, utan anpassa dem efter dig själv, så du inte ger upp.
• Hitta backup-alternativa-aktiviteter. Om det regnar och du inte anser dig kunna gå/cykla till jobbet, ha ett annat alternativ som du kan göra ändå. Ta t.ex. en lunch/kvällscykel/promenad vid dessa tillfällen. SKÖNT efteråt. Jag lovar. DET håller dig kvar på banan.
• Fokusera på det du faktiskt klarat av, i stället för det du inte klarar av. Träning är en långsiktig livsstilsförändring. Var snäll mot dig själv.
• Anlita en personlig tränare. Som passar just dig. Någon som är kunnig och lyhörd på hur just du behöver motiveras för att bli driven och inspirerad, någon som kan hjälpa dig att övervinna just dina hinder.
• Ge träningen tid i din kalender. Planera in din träning, i stället för att tänka att du tränar om du hinner, då är det större chans att träningen blir av.
• Skriv ner de positiva effekterna med träningen som du känner och som du vet att du får och vad du vill att den ska ge dig!? Anpassa träningen därefter.
Ta gärna hjälp av andra med att komma igång, men tänk på att motivationen kommer inifrån dig själv!