Hälsotårta med touch av jul
november 5, 2015
Kontorsträning
november 22, 2015
Visa alla

Klädd för kyla och mörker

Idag åkte mitt nya vinterställ från Silva på vid kvällens och veckans långdistanspass som blev 15 riktigt sköna kilometrar i ett jämnt tempo med avsikt att kunna hålla under de kommande längre distanserna.

Med dagens blogginlägg vill jag motivera till att fortsätta att träna utomhus även när det blir kallare och mörkare.

Mitt nya set i form av tights och jacka fick mig att synas väl.

Smart kan vara att just välja träningsplagg med bra reflexer så hamnar man aldrig med risk för att ha glömt att sätta på sig reflexväst eller reflexer överlag.

Det är viktigt!
På kvällsrundan var det alltför många människor som passerades utan några som helst reflexer och man syns faktiskt inte alls. Något att tänka på även när man inte ska ut och träna med andra ord.

Nu när det blir allt kallare är det dags att börja hålla värmen genom lager-på-lager. Att klä sig i flera tunna lager i stället för färre och tjockare plagg har nämligen flera fördelar. Luften mellan lagren värmer, huden får lättare att andas och kläderna för bort fukten från huden. Man får dessutom mer rörelsefrihet. Om det blir för varmt kan man lätt plocka av sig något av de yttersta lagren.

Nu ikväll var det 5 plusgrader och jag hade alldeles lagom mycket på mig i form av mina tights och jacka från Silvas Devotion serie – Designade för optimal passform och komfort i åtanke och för att maximera den fria rörligheten. Med reflexer som gör oss extra synliga i mörker. Material som andas optimalt, vind- och vattentätt, vilket innebär att det inte finns några som helst ursäkter för att inte ge sig ut ;-).

Under jackan och närmast kroppen valde jag en långärmad tight sittande kompressionstopp, knälånga kompressionsstrumpor och ett skönt bredare ”headband” som skyddade öronen men inte blev för varmt på huvudet. Som pricken över i:et mina väl sittande lätta löpdojor. Snart är det tid för löpskor med dubb- och icebugs om snö och is infinner sig.

Att tänka på när du väljer underställ – Närmast Kroppen:
– Det ska kännas skönt direkt mot huden. Med andra ord utan sömmar, lappar eller veck som skaver.
– Understället ska sitta tajt mot kroppen för att kunna transportera bort fukten.
– Överkroppen behöver i regel fler lager än underkroppen. Satsa på fodrade vintertajts. Har du inga vintertajts, eller om det är väldigt kallt ute, kan du använda flera tunnare par ovanpå varandra. Har du såsom jag fallit för kompression så självklart ett par kompressionstights närmast kroppen, ett par korta för att skydda ”rumpistumpen” lite extra, trekvarts eller hellånga.
– De vanligaste fukttransporterande materialen är merinoull och syntetmaterial som polyester. Merinoullen är tunn, elastisk och ofta lite dyrare än syntet. Men det kan vara värt att lägga några extra kronor eftersom ullen värmer bra även när den blir blöt. Den luktar dessutom inte trots många tuffa pass på rad.
– Skippa bomull! Till skillnad från syntet och ull så drar bomull åt sig fukten. Kalla och blöta kläder är inte att rekommendera när du springer i kylan!

Att tänka på när du väljer en lager 2-tröja – Det isolerande plagget:

– Plagget ska vara mer lössittande än ett underställ utan att vara säckigt. Det fungerar även utmärkt att bara springa i en lager 2-tröja på hösten när det börjar bli för kallt att springa i kortärmat eller linne.
– Hål för tummarna – Håller ärmarna nere och värmer händerna.
– Dragkedja – Lätt att reglera värmen.
– Hög krage – Värmer halsen under de kallaste passen.

Att tänka på när du väljer vindjacka och andra ytterplagg – Tredje lagret – Skalet:

– Här vill du hitta vindtäta och vattenavvisande plagg eftersom det ska skydda mot snöslask, regn och kyliga vindar. Det är av största vikt att en löparjacka passar just din kropp perfekt. Om jackan sitter för tajt eller stramar åt försämrar man de underliggande lagrens funktion. Det är viktigt att jackan i viss mån kan andas så att den släpper ut fuktig luft från kroppen och de underliggande lager.
– Hål för tummarna – Håller ärmarna nere och värmer händerna.
– Ventilation – Hur mycket ventilation jackan behöver ha beror på träningens intensitet. Kolla efter stora ventilationsöppningar i ryggen och mindre under armarna.
– Är det väldigt kallt och blåsigt kan du skydda höfter och rumpa med ett extra par shorts ovanpå tajtsen.

Fler tips för vintertränaren

– De första fem minuterna av löparrundan ska kännas lite kyliga. Om du är varm innan du ens har fått upp flåset är risken stor att du snart börjar svettas i floder.
– Kom ihåg att även välja funktionsmaterial i underkläder och mössa/vantar.
– Var extra noga med att värma upp ordentligt i lugnt tempo när det är kallt ute så att andningen hinner anpassa sig till temperaturen.

Känner på mig att vi går en läcker vintertid till mötes efter detta helt fantastiska höstväder vi bjudits på.

Lycka till med träningen allesammans