KÄNSLAN efter morgonlöpning

Säkerställ vätskebalansen sommartid
juni 28, 2020
SUP – Stand Up Paddle för styrka, uthållighet och balans
juli 19, 2020
Visa alla

KÄNSLAN efter morgonlöpning

I morse hoppade jag ur sängen en timme innan jag drog ut på 12 km morgonlöp innan nästa guldstund, utefrukosten, nyduschad iförd morgonrock och raggisar. Det kallar jag livskvalitet!

Frukosten smakar extra ljuvligt efter morgonspring.

Morgonlöpning innebär att man från sängen hoppar ner i löparskorna och ut genom dörren. Nästan! Det är viktigt att få igång cirkulationen i kroppen. Jag drar i mig ett stort glas vatten direkt jag vaknar. Sen till att väcka kroppen med lite leduppvärmning. Det kan man göra i hallen eller utanför dörren, såsom man vill. Ge det 10 minuter.

Om du får in en bra rutin på din morgonlöpning kan du komma att älska det – Tro mig! Trots att du kanske är en riktig sjusovare.

Varför är det så bra att morgonlöpa då?

Morgonlöpning påverkas inte av oförutsedda händelser
Senare på dagen, eftermiddagen och kvällen, ska det inte mycket till innan planerna på en löprunda raseras. Ja, du vet ju, saker kommer lätt emellan…

Förbränningen får en kickstart av morgonlöpningen
Du tränar upp din förmåga att använda fett som bränsle, när du springer på morgonen på tom mage med nästan tömda kolhydratdepåer. Det är särskilt smart för dig som tränar inför ett långdistanslopp och därmed har behov av att kunna springa när kolhydraterna (nästan) är slut. För att förstärka den effekten, ät mindre kolhydrater till middagen dagen innan din morgonlöpning.

Testa dig fram! Alla är vi olika.

Löpturen ger dig ett lyckorus och gör dig glad redan från morgonen och resten av dagen!

Morgonlöpning sparar in tid
Det blir en dusch mindre eftersom du kan slå ihop morgon- och träningsduschen. Den strategin använder jag ofta, för det går ju likväl att slå ihop kvälls- och träningsduschen. 😉

Hur skapar jag bästa möjliga förutsättningar att verkligen komma upp och ut på morgonen?

1. Lägg fram löparkläderna kvällen innan.
2. Drick ett stort glas vatten direkt du vaknar.
3. Bra GÖR! Stäng av hjärnan och gör det bara. Lyft känslan efteråt. Så snart du är ute är du så nöjd och skulle aldrig någonsin ångra det!
4. Värm upp lite, väck kroppen! Det gör stor skillnad och du slipper den stumma, rent av obehagliga känslan.
Om du vill och det passar dig, gå någon kilometer innan du börjar löpa. Då vaknar kroppen. Gör gärna några löpskolningsövningar i form av t.ex. knälyft, hälkickar, indianhopp och sidolöpning med korsande steg för att få i gång kroppen lite extra.

Om du är ovan vid morgonlöpning kan du springa några lugna och kortare morgonrundor för att vänja kroppen att träna på morgonen.

Jag lovar dig att du snabbare än du anar kommer få energi till lite längre och tuffare morgonlöpning.
Det som passar dig allra bäst helt enkelt!

Se till att ha gott om tid efter passet, till en skön varm dusch och långsittarfrukost.

Med detta önskar jag dig en skön semestertid med en riktigt go känsla i kropp och knopp!