Ja, se bara på Tim ”Avicii” Bergling, som bara blev 28 år, som aldrig hann stanna upp och just bara fokusera på att må bra, njuta av livet och producera på en hälsosam nivå. Hans passion i livet blev hans död…
Här sitter jag, egen företagare, jobbar alldeles för mycket, men ångrar aldrig en arbetsdag. Jag anser att jag har balans i livet, då jag får kvittensen på det, genom att jag alltid, dagen efter dagar då det bara känns FÖR mycket känner mig glad, motiverad och stimulerad igen. Först om jag kände att glöden inom mig försvann, så skulle jag bli orolig och verkligen fundera på vad jag höll på med.
Det är ju som så att hög arbetsbelastning och ohållbar arbetsmiljöer faktiskt kan leda till döden. Den jobbrelaterade stressen skördar tusentals offer varje år.
Sjukskrivningstalen har ökat med hela 70 procent på fem år. 95 procent av dem är stressrelaterade. Bara sedan 2010 har antalet sjukskrivna med utmattningssymptom sexdubblats.
Bakom de alarmerande siffrorna döljer mycket smärta och personliga tragedier. Dessvärre också nedslående trender:
• Allt yngre drabbas av utmattningsproblem.
• Det tar längre tid att komma tillbaka igen.
• De som gått in i väggen riskerar stor risk att drabbas igen.
I många branscher finns det en utbredd problematik med hög arbetsbelastning och bristande arbetsmiljö. Siffror från Unionen visar att så många som fyra av tio i branschen upplever att den psykosociala arbetsmiljön på jobbet är direkt dålig. På vissa arbetsplatser är de arbetsförhållanden som råder till och med livsfarliga.
Detta understryks av det faktum att Försäkringskassan bedömt att ett dödsfall, som Resumé uppmärksammat, inträffat till följd av en arbetsskada, till följd av utmattningssyndrom.
200 dör av stress varje år.
Dessvärre är den livsfarliga stressen långt ifrån någon nyhet. Redan för ett par år sedan slog Statens beredning för medicinsk och social utvärdering, SBU, fast att minst 200 svenskar dör varje år till följd av stress på jobbet.
I rapporten klargör SBU att det finns en tydlig koppling mellan stress och hjärt- och kärlsjukdomar. Det går dock att undvika den livsfarliga stressen, i synnerhet om man kan känna av och lyssna till kroppens varningssignaler i tid. I annat fall ökar risken radikalt att drabbas av utmattningsproblematik.
Vanliga tecken på utmattningssyndrom:
• Du har ingen energi och upplever en stor trötthet som inte går att vila bort.
• Du känner dig utmattad.
• Du har svårt att somna på kvällen eller vaknar många gånger under natten.
• Du är lättirriterad, orolig och nedstämd.
• Du har ångest.
• Du glömmer saker och har svårt att koncentrera dig.
• Du har problem med att planera och genomföra uppgifter.
• Du har fysiska besvär som hjärtklappning, yrsel och värk.
• Du är väldigt känslig för ljud.
• Du kan få olika typer av mag- och tarmbesvär.
Källor: Resumé, Statens beredning för medicinsk och social utvärdering, 1177 Vårdguiden.
När jag dagligen stannar upp och djupandas fascineras jag både av hur oändligt skönt det är och så undrar jag samtidigt hur jag lyckas överleva resten av dagen när jag springer om kring och andas ytligt. Hjärna dör om den inte får något syre och den blir ointelligent, läs; stressad, när den får för lite syre. Att stanna upp och andas djupt mellan varven är stresshantering när det är som bäst. Gratis är det också!