Badklar pool – Reportage del 2
juni 13, 2020
Säkerställ vätskebalansen sommartid
juni 28, 2020
Visa alla

Inne att vara ute

Fick frågan om att delta i ett reportage och reka utegymmen i Nyköping tillsammans med reportern Ulrika på SN-sporten. Det var jag såklart inte sen att nappa på, då jag tycker det är extra viktigt såhär i Coronatider att lyfta alla de möjligheter vi har omkring oss till att röra oss – utomhus.

Att ta sig till ett utegym och hänga med nära och kära kanske man inte tänkt på, men ack så trevligt och bra!

Här följer reportaget som ligger uppe på webben för dig som SN-abonnent och som publicerades i tidningen fredagen den 19 juni.

Inne att träna ute

Cirkelträning med tjejgänget, en picknickplats med morföräldrarna eller ett sätt att boosta det egna immunförsvaret innan hösten kommer. Utegymmen är idealiska i dessa tider.

– Pandemin kan göra att folk blir deprimerade och all den fantastiska grönskan och värmen som kommit nu, är så otroligt nyttigt för den mentala hälsan. Och lyssna…
Fåglarna kvittrar på för fullt runt gymmet vid Vattensportens hus.
– …kan det bli mycket bättre, säger hälsocoachen Fia Larzon och ler stort.

2010 invigdes det första utegymmet i Nyköping. Nu finns det fyra stycken i stadens närhet, plus ett nybyggt i Stigtomta.
Det borde vara trängsel på dem, men när tidningen var ute och testade kvartetten i Nyköping var det ganska tomt.

Vi började med gymmet som ligger vackert beläget vid Stadsfjärden.
– Placeringen är jättefin och sen att den bara är ett stenkast från lekplatsen, det gör det hela perfekt, säger Fia.
Hon tycker att utegymmen för det mesta är så pass bra placerade att man gärna kan samlas hela familjen för en kombinerad picknick och träning.
– Det ska vara lite av en lek. På den här utegymmet finns det inte några skyltar med vilka övningar man kan göra på de olika stationerna, men det går alltid att improvisera. Man ska inte vara rädd. Och är man väldigt intresserad så kan man ta med sin PT till närmsta utegymmet och be om ett träningsprogram.
Annars tycker Fia att man ska släppa kraven så mycket som möjligt under semestern.
– Räkna inte set eller repetitioner utan kör tills du tar slut. Ha kul.

En så kallad monkeybar, där man kan gå armgång, finns vid nästan alla utegym, så även här.

– Jag brukar säga till mina kunder att man ska försöka ”hänga” lite varje dag, det är bra för axel- och rygghälsan, och då är den här ställningen helt suverän, säger hon.

Nästa gym, den som byggts på Arnö bredvid en basketplan och en lekplats, har perfekt underlag av trädflis. Känns rent och snyggt. Och så finns där en enkel crosstrainer där man kan få upp flåset.
På det här gymmet finns det även praktiska övningsskyltar så att man kan få mer inspiration.

Nästa gym ligger även det på Arnö, mitt i skogen intill löpspåret. De charmiga hantlarna och skivstängerna är helt gjorda av trä och mellan stammarna har föreningen Arnö IF, spänt upp rep och stockar så att man kan utmana balanssinnet.
– Och kolla, ett battlerope, mitt i skogen, det är helt perfekt, säger Fia.
Efter att ha känt på repen landar Fia i situpsrampen, där kvällsolen träffar henne mitt i ansiktet.
– Det kan inte bli mycket bättre än så här, säger hon och ler.

Även i Ekensberg finns det ett gym för motionärer. Där finns den traditionella monkeybaren, ställningar för situps, armhävningar och dips. Plus en ställning där Fia ser potential att fästa det medtagna gummibandet, vilket är smidigt att ha med sig. Med det kan man göra ett flertal kompletterande övningar med.

Det finns även en OCR-hinderbana under uppbyggnad längs med femkilometerspåret vid Ryssbergsbacken.
Johan Lindholm började bygga den i februari. Han gjorde det med hjälp av kompisar på fritiden och med sponsorers hjälp. Sju hinder hann han göra innan pandemin slog till och han har tänkt göra två till av däck. Tanken är att fortsätta med hinderbyggandet och kanske ha 20 hinder klara till nästa sommar.
– Proffsigt gjorda hinder, gedigna, men mer för folk som har tränat ett tag. Ska bli kul att testa alla, säger Fia Larzon efter att ha provat armgångsställningen som finns precis vid parkeringen.

Med detta mina vänner hoppas jag att nyfiken för utomhusgymmen väcktes. Det var i varje fall ambitionen med reportaget. 😉