Havet påverkar oss positivt

Jobbstressen tar kål på oss och kan leda till döden
april 26, 2018
Älskade sommartid – Älskade grilltider
maj 30, 2018
Visa alla

Havet påverkar oss positivt

Detta gigantiska blå vatten som täcker nästan 80% av planeten. En mäktig gigant, romantisk och djup. Ena stunden stormandes, nästa spegelblank, lugn och stilla… Jag älskar havet!
Flera neuroforskare har studerat hur havet påverkar vår hjärna. Många är det som har utrett effekterna som de stora, blå haven har på våra sinnen.

En sak som är säker är att effekterna som havet har på vårt psyke generellt är väldigt positiva.
Havet väcker beundran hos människor

Flera psykologer från universiteten i Minnesota och Stanford utförde en studie om effekterna som havet har på den mänskliga hjärnan. En av slutsatserna de kom fram till var att väldigheten det projicerar väcker ett tillstånd av beundran och förundran hos psyket.

I verkligheten för denna process med sig välmående för oss. Det är intressant eftersom något så massivt skulle kunna döda oss med en enda våg. Men den gigantiska upplevelse det väcker inducerar positiva förändringar i våra mentala mönster tack vare sättet vårt sinne försöker bearbeta landskapet.

Havet inducerar drastiska förändringar i våra mönster och beslut, vilket till exempel kan hjälpa oss att bli mer generösa. Som om det inte vore nog förändras även vår tidsuppfattning genom att göra den långsammare, och det kan till och med få tiden att verka stå still.
Havet är en kreativ stimuli

Generellt försätts hjärnan i ett ”upptaget” tillstånd när vi arbetar, pratar eller tar hand om våra barn. Men havet förändrar detta tillstånd drastiskt och gör våra mentala processer avslappnade.

När vi är avslappnade aktiveras det neurala nätverket per automatik. I detta tillstånd av total fridfullhet som väcks av havet, kommer de mest briljanta, kreativa, klara och originella idéerna till människan.

Havet gör oss avslappnade

I verkligheten är denna process relativt enkel att förstå. Genom att försättas i ett avslappnat tillstånd försvinner vår oro. I det ögonblicket upphör den prefrontala loben i hjärnan att vara i kontroll, och därmed kan kreativitet, drömmande och nästan magi börja flöda fritt. Så våra tankar blir mycket mer originella, mindre kritiska och mer öppna.

Havet inducerar meditation

Havet har många positiva effekter på vårt sinne. Meditation är en uråldrig teknik med bevisade fördelar för den mänskliga hjärnan. Det meditativa tillståndet ökar stimulansen av hjärnvågorna, som till och med kan förändras.

I detta fall är det vågorna av havet som inducerar ett tillstånd av medveten närvaro. Effekten av ljudet orsakar alfahjärnvågor, som är kopplade till ansträngning, men även avslappning och fridfullhet. Detta gör att allt omkring oss tycks försvinna.

Havet inducerar hjärnaktiviteten att gå till ett kreativt tillstånd. Intressant nog är detta även relaterat till alfahjärnvågor, som producerar tillstånd av mental klarhet. Det är därför havet påverkar din hjärna på ett sätt som kan få allt omkring dig att försvinna och bara lämna dig kvar, hängandes i en bubbla där hela ditt väsen plötsligt känns logiskt.

Nu vet ni lite mer om hur havet påverkar vår hjärna. Om du får chansen är allt du behöver göra att njuta av dess renaste tillstånd. När du har chansen att tänka på det blå havet ska du inte ödsla bort den chansen; hela ditt väsen kommer tacka dig.

En vacker dag ska jag bo vid havet!

Källa: Utforskasinnet.se