Den här gröten har vi ätit som fjällfrukost hela Sportlovsveckan. Perfekt när man vill att frukosten ska stå färdig på bordet, oavsett man varit ute på en morgonrunda i längdskidspåren eller ej.
Slängs ihop kvällen innan.
Kryddblandningen kan man göra en större sats av så slipper man göra den varje gång. Den passar utmärkt i både gröt, smoothie och nyttomuffins (vi ska göra ”guldmuffins” inom kort. Faller de oss i smak kommer även dem upp här såklart).
Guldgröt
2 port.
2 dl havregryn (vanliga eller fiber)
2 msk chiafrön
2 färska dadlar (urkärnade)
1 tsk kanel
1 tsk malen gurkmeja
2 krm malen ingefära
1/2 dl riven kokos
1 krm salt
4 dl valfri växtbaserad mjölk (vi valde att göra den på sojamjölk, denna vecka)
Gör så här:
Skär dadlarna i mindre bitar. Blanda alla ingredienser väl och fördela i två små skålar. Låt stå i kylen under natten.
Ta ut från kylskåpet, rör runt och tillsätt eventuellt lite mer växtbaserad mjölk för en lösare konsistens.
Strö gärna över någon valfri topping. Vi valde att toppa med lite pumpakärnor.
Jag som är stor i maten och älskar frukost har lagt till 2 kokta ägg, ger extra protein och mättnad under längre tid.
Tips på vad du kan boosta gröten med är t.ex. blåbär, granola, äpple, nötter och frön.
Receptet är hämtat från Food Pharmacy, Kokboken.