Gravid v. 24, extra viktigt med vad man äter…

Dille på Grapefrukt…
januari 16, 2011
”Stående ovationer” kl. 6:30 imorse…
januari 20, 2011
Visa alla

Gravid v. 24, extra viktigt med vad man äter…

Nu är jag i v. 24, strax v. 25 utav graviditeten.
”Bebben” har ännu inte så mycket kroppsfett, men hjärnan växer fort och bebisen är så pass stor att den börjar fylla utrymmet i min livmoder. Jag bör vara uppmärksam på vad jag äter, eftersom det händer så mycket med bebisens hjärna just nu. Vid det här laget ser och känner jag mig plötsligt väldigt gravid, liksom ”proppmätt”:-).

Bebisen väger nu över 600 gram och är välproportionerad och ungefär 30 centimeter lång från hjässa till häl. 

Det är viktigt att äta och dricka bra:
Huvudvärk orsakas av vätskebrist så man bör dricka mycket vatten. Även äta ofta/regelbundet.
Kalcium och D-vitamin:
Kalcium är ett av de viktigaste näringsämnena under graviditeten. Kalcium hjälper bebisen bygga ett starkt skelett och bra tänder och friska och bra nerver, hjärta och muskler. Det hjälper också till att utveckla bebisens hjärtrytm och blodets levringsförmåga. Det finns mycket kalcium i mejeriprodukter, i fisk – särskilt på burk (ansjovis och sardiner) om man äter de små mjuka benen samtidigt, spenat och gröna bönor, baljfrukter, sesamfrön och mandel. Kroppen behöver D-vitamin för att kunna absorbera kalcium. Våra kroppar syntetisterar D-vitamin naturligt när (om!) vi får sol på huden, vilket vi inte får så mycket av denna årstid… Bästa D-vitaminkälla utöver solljuset är fet fisk, så mycket lax får det bli!