Dax för högläsning:-)…
januari 30, 2011
Go Danny, Go Danny…
februari 5, 2011
Visa alla

Gojibär för god hälsa…

I lördags gjorde vi vår 10:e müsliproduktion, och denna månad med Gojibär. En fantastiskt roströd färg fyller påsarna denna månad, samt att det smakar väldigt bra!

För er som är mer nyfikna på Goji, läs vidare:
Goji har konsumerats sedan urminnes tider i Kina för god hälsa. Förutom ett högt innehåll av antioxidanter så är Goji en av våra mest kompletta frukter, eller jag skulle säga bär! Dessutom ett ”snacks” som man kan äta med gott samvete! En handfull av dessa passar perfekt till kaffet och varför inte bjuda på ett spännande
tilltugg nästa gång du har gäster?

Gojibär har konsumerats sedan urminnes tider i Asien för att uppnå en god hälsa, välmående och livskraft och har använts i traditionell kinesisk medicin i över 5000 år.
Goji är en naturlig multivitamin full med energi och antioxidanter. Gojibär är en av våra mest kompletta födor. Historierna är många kring bäret och det är även känt under namnen Wolfberry, Gou Qi Zi och The Happy Berry. Gojibäret är som sagt mycket rikt på antioxidanter, främst karotenoider, som skyddar kroppen från fria radikaler. Gojibäret innehåller mer vitamin C än apelsiner och det innehåller även mer betakaroten än morötter.
Gojibäret är också rikt på helt unika polysackarider. Dessa Polysackarider trodde man förr bara var
kolhydrater precis som stärkelse och socker men det har visat sig att de spelar en avgörande roll för
vår hälsa och förmåga att oskadliggöra fria radikaler.

Det lilla röda bäret som är soltorkat är också fullt med andra näringsämnen: protein, Omega 3 och 6, vitamin A, B1, B2, B6, C, E, 18 av 22 aminosyror, 21 olika mineraler, däriblandmangan, zink, järn, koppar, krom, magnesium, kalcium, natrium, kalium med flera. Gojibär innehåller också många viktiga spårämnen.

Superfruits Goji som vi valt att använda i vår müsli odlas enligt EU´s regelverk för ekologisk certifiering i den självstyrande regionen Ningxia i nordcentrala Kina. Där växer de på buskar som blir över 2 m höga och trivs extra bra på grund av att den Gula floden gör marken bördig och näringsrik. Ningxia kallas även för gojibärens hem.
En handfull torkade superbär (10-20 g) motsvarar cirka 1 portion färsk frukt.

Att bären sedan är extra näringsrika gör ju ingenting!