– Det största hotet mot viktminskning är hunger, varför hungern bör elimineras om man är ute efter en säker viktnedgång. Lyckas man bli kvitt hunger och sötsug når man ett bestående resultat.
Vanligtvis blir man hungrig och sugen när man ligger i energiunderskott, vilket man bör om man ska gå ner i vikt – enkel matematik.
Man behöver därför ett kostupplägg, en kosthållning, som gör att man håller sig mätt och nöjd även när man ligger i ett underskott av energiintaget.
Man behöver en kostplan med en bra fördelning mellan våra näringsämnen, men med en extra mängd mättande proteiner! Man behöver dessutom regelbundna intag!
Att hoppa över måltider och äta oregelbundet är nyckeln till vikt-UPP-gång.
Det man äter bör vara snabblagat, enkelt och välsmakande. Dessa ting är framgångsfaktorer för att lyckas och dessutom få bestående resultat.
Jag brukar fråga mina kunder: – Äter du på ett sätt du kan fortsätta med resten av livet?
Blir svaret ja, då är man på banan. Dricker man t.ex. ”viktminskning-shakes” blir svaret nej och risken att man misslyckas är överhängande!
Ett exempel på en matdag för säker viktminskning, kraft och energi:
6-7:00 – Frukost 1 port: Kanelgröt med Äpple (ca. 300 kcal)
1 dl havregryn
1 msk chiafrön
0,25 tsk kanel
1 dl valfri mager mjölk
0,5 rivet/hackat päron/äpple
1 Ägg
Laga gröten enligt anvisningarna med lite extra vatten. Tillsätt chiafröna och kanelen mot slutet. Servera med rårivet äpple/päron och ett kokt ägg.
9-10:00 – Mellanmål 1 port: Kokt ägg och morot (ca. 100 kcal)
Du kokar extra ägg på morgonen och tar med till jobbet.
12-13:00 – Lunch 4 port: Saffransdoftande Laxgryta med bönor (ca. 500 kcal/port)
1 msk kallpressad rapsolja
1 pkt saffran 0,5 g
4 st vitlöksklyftor, hackade
1 gul lök
1 fänkålshuvud
500 g krossade tomater
1 msk fiskfond
500 g kokta/konserverade cannellinibönor
500 g lax
1 knippe färsk dill
Salt & peppar
Finstrimla gul lök och fänkål. Hetta upp oljan försiktigt i en kastrull och fräs vitlök, lök, fänkål och saffran. Tillsätt krossade tomater, fiskfond och bönor. Låt puttra 5 min på medelvärme. Skär laxen i tärningar om ca. 3×3 cm och lägg försiktigt ner dem i grytan. Sätt på locket, sänk värmen, låt sjuda 5 min utan omrörning. Hacka ner färsk dill och smaka av med salt och peppar. Servera gärna citron till.
15-16:00 – Mellanmål 1 port. Keso med banan, mandel och kanel (Ca. 200 kcal):
1 dl naturell keso
1 banan
5 sötmandlar
Kanel
Lägg keson i en skål, skiva en banan över, pudra med kanel och toppa med hackad mandel.
18-19:00 – Middag 2 port. Moussaka (ca. 500 kcal/port)
1,5 st aubergine
0,5 st lök
2 tsk olja
300 gram nötfärs, 10%
1 st morot
150 g krossade tomater
1 msk tomatpuré
3 dl valfri mager mjölk
2 tsk maizena
40 g hårdost, 10%
Salt & Peppar
muskotnöt
Ugnen på 200 grader. Skär auberginen i skivor, strö salt över, lägg i en skål. Lägg en tallrik som tyngd över. (Detta för att få ur vattnet ur den). Låt stå en timme. Gör köttfärssåsen under tiden. Hacka och fräs löken i 1 tsk olja. Smula ner köttfärsen och låt den bryna med. Blanda ner rivna morötter, krossade tomater och tomatpuré. Låt såsen småkoka under lock, ca. 20 min. Smaka av med salt och peppar. Ostsåsen: Rör ut Maizena i lite av mjölken i en kastrull och koka upp. Späd med mjölken, lite i taget. Sjud 5-7 min. Rör om då och då så att den inte bränner vid. Tillsätt osten, smaka av med salt, peppar och muskotnöt. Lägg auberginerna i ett durkslag och låt rinna av. Torka av skivorna med hushållspapper. Bryn i 1 tsk olja på båda sidorna och låt rinna av på hushållspapper. Varva aubergine, köttfärs- och ostsåsen i en ugnsfast form. Avsluta med aubergine och ostsås. Gratinera i ugnen, 40-45 min. Servera gärna med gröna blad.
Avrunda kvällen med en stor god kopp te (varmt mättar) och se till att få dina timmars skönhetssömn.
Receptinspiration från Isodieten