Deltagarnas väg mot framgångsrika resultat…
april 15, 2011
Vad är det egentligen vi fått i oss…
april 25, 2011
Visa alla

Frossa i ”påskägg”…


Ägg är ett av våra nyttigaste livsmedel!

Under påsken ökar såklart konsumtionen av ägg men ni kanske inte visste att:
• Under påskaftonen sätter vi i oss cirka 6 miljoner ägg i timmen i Sverige.
• Att äta ägg till påsk är en gammal sed som är förknippad med fruktbarhet.
• Vår tradition att äta påskägg tros härstamma från de hedniska offerfesterna. I början på våren firade man vinterns slut och naturens pånyttfödelse genom att offra och äta ägg. Det gav styrka och skyddade mot sjukdomar.
• Inom kristendomen symboliserar ägg uppståndelsen och det nya livet.
• Ägg var förbjuden mat under fastetiden i början av året men när påsken kom ordnades stora fester med ägglekar och färgning av ägg. Dessa traditioner lever kvar än i dag.
• Tidigare var det vanligt att man välsignade ägg i kyrkan och sedan delade ut dessa ”vigda” ägg till andra.

Näringsinnehållet
Ägg innehåller protein som bygger upp hela vår kropp. Protein används till uppbyggnad och upprätthållande av kroppens alla celler och ingår i bland annat DNA, enzymer, immunförsvaret, hormoner och hud. Därför är det extra viktigt att barn och unga, som fortfarande växer, får i sig protein.

Protein är uppbyggt av olika aminosyror och i ägg är aminosyrornas sammansättning idealisk vad gäller mängd och kvalitet, vilket innebär att proteinet kan utnyttjas till nästan 100 procent.

Förutom att ägg ger fullvärdigt protein innehåller de många vitaminer och mineraler. Egentligen är vitamin C det enda vitaminet som saknas i ägg. Vitamin A är bra för synen, växten och kroppens försvar mot infektioner och sjukdomar. Vitamin B upprätthåller hudens elasticitet och bidrar till kroppens immunförsvar. Vitamin D och kalcium bygger upp skelettet och tänderna.
Vitamin E skyddar mot hjärt-kärlsjukdomar och är även viktigt för immunförsvaret. Ägg innehåller också järn som är viktigt för blodets förmåga att transportera syre. Antioxidanten selen skyddar kroppen mot oxidering som förstör celler och bidrar till åldrandet, och förebygger troligen hjärt-kärlsjukdomar och cancer.
Ett annat viktigt ämne som finns i ägg är zink som har många olika funktioner i kroppen, bland annat tillväxten, insulinets frisättning och immunförsvaret.

Ett ägg ger cirka 80 kcal.

Sanningen om kolesterol
En del människor utesluter ägg ur sin kost på grund av rädslan för hjärt- och kärlsjukdomar. De flesta känner till att ägg innehåller kolesterol, men det är inte många som vet att kroppen själv bildar drygt ett gram kolesterol per dag, vilket innebär två till tre gånger mer än vad vi normalt får i oss via kosten. Kolesterol är nödvändigt för kroppen, bland annat för framställning av hormoner och gallsyror, cellernas tillväxt och funktion. Kroppens kolesterol bildas av levern utifrån de olika fetter vi äter. Idag vet man att kostens fettkvalité har större betydelse för blodfetterna än hur många ägg man äter.
Det är det mättade fettet som är den stora boven eftersom det höjer halten av det ”onda” kolesterolet. Mättat fett finner man i margariner, feta mejeriprodukter, fett kött såsom framförallt korv, fläsk, bacon m.m. Det onda kolesterolet fastnar i blodkärlen och kan öka risken för olika hjärt- och kärlsjukdomar. Ägg innehåller mest av enkelomättat fett som istället ökar det ”goda” kolesterolet. Det goda kolesterolet hjälper till att rensa kärlen.

Dessutom har friska människor ett regleringssystem som sköts via levern. Äter vi mycket kolesterol i maten lugnar levern ner sin produktion medan om vi äter lite kolesterol i maten så höjer levern sin produktion. Denna reglering kan störas av dåliga matvanor och andra livsstilsfaktorer. Kolesterolet i sig innebär fara endast vid mycket höga värden eller om man fått order från sin läkare.

Så med detta önskar jag er alla en riktigt härlig Påskhelg med äggfrossande:-)