Fredriks livsstilsresa har gjort att han tappat 60 kilo

Djuriska övningar som passar barn som vuxna
februari 5, 2022
Visa alla

Fredriks livsstilsresa har gjort att han tappat 60 kilo

Fantastiska Fredrik! Så fint att vi fick lyfta din pågående livsstilsresa för allmänheten. Artikeln i SN.

Med cykling och promenader har Fredrik Seilborn, 35 år, gått ned 60 kilo på knappt ett år. Gymmet besökte han bara två gånger. ”Att komma ut i skogen och bara stänga av har hjälpt mig” säger han.

– Det här fanns inte på världskartan innan. Jag sa till Fia innan vi startade att kan jag gå ned 20 i vikt är det grymt, säger Fredrik.

Han och Fia Larzon ses över en kaffe på hennes kontor. Så här har de mötts en gång i månaden. Där har planer lagts upp, avrapporteringar skett. En liten säkerhetsventil för Fredrik om problem dykt upp.

– Och sedan har jag alltid velat leverera. Det har varit något jag jobbat mot, säger han.

2018/2019 kontaktade Fredrik en läkare för utmattning. Samtalsstöd och hjälp från företagshälsovården gjorde att han började må bättre.

– Men under den här tiden jobbade jag till stor del fortfarande och hade inte orken till mycket annat än just det. Det drog med sig mycket negativa saker som att jag åt som vanligt men i princip inte rörde mig alls. Även om jag alltid varit stor så tog kondisen stryk och vikten drog iväg.

Fredrik säger att han hamnade i samma onda spiral 2021 och då tog en månads sjukledighet.

– Under den månaden bestämde jag att jag var tvungen att ändra min livsstil och satsa på ett bättre mående för framtiden både fysiskt och psykiskt för mig själv och min familj. Så i maj kontaktade jag en PT för att hitta en väg till succé för ett bättre mig.

Träffen med hälsocoachen Fia blev just det, en succé. Sedan den 26 maj har Fredrik jobbat med sig själv och tappat 60 kilo.

– Han har tappat en hel människa. Han har tappat mig, flikar Fia in.

Det här är inte första gången Fredrik försökt ändra sin livssituation.

– Jag har försökt gymma och hålla nån form av diet men det har bara fungerat en stund. Jag har även testat soppdieter men det har inte varit något för mig heller och då har intresset släppt.

Segerreceptet den här gången har varit enkel – cykling, promenader och tydlig kostplan.

– I början var cyklingen en stor framgångsfaktor, då cyklade jag fem-sex dagar i veckan fram till november ungefär. Under vintern har jag promenerat, det ihop med kostplanen har fortsatt leverera riktigt bra.

Och ett helt nytt intresse har väckts; att vandra i skogen.

– Att vara ute i naturen har blivit otroligt viktigt för mig på veckobasis nu. Jag testade att gå på gym igen men jag var bara där två gånger. Det gav mig inte träningsglädje och det lugn i kroppen som promenaderna gör. Så då blev det naturligt att fortsätta med den träningen och oavsett väder så har jag varit ute under träningsdagarna.

Nyköpingskillen har hela tiden haft stort stöd av familjen.

– De har varit fullt införstådda med vilken förändring jag vill göra och min sambo har stöttat hela vägen med hur vi lägger upp mat och att jag drar ut många kvällar. Det har kanske gjort att hon fått ta lite mer på kvällarna med sonen och så, men det har varit otroligt viktigt och stort för mig att känna det stödet. Sen har det varit mycket glada tillrop från vänner också.

Den nya kosthållningen är avgörande för framgången.

– Jag valde att strikt följa planen Fia och jag lagt upp och eftersom började jag registrera mina intag kontra utgifter i Fias App för att lära mig. Näringsberäknade färdiga matlådor har också varit till stor hjälp. Jag har faktiskt aldrig känt mig hungrig under den här tiden. Jag har ätit mer regelbundet än jag någonsin gjort tidigare.

Har du alltid haft det här drivet i dig?

– Ja, men det har växt mer och mer under den här tiden speciellt efter att jag sett resultaten. Jag ser vilka fördelar det har gjort för mig själv, jag märker hur jag psykiskt blir starkare, hur sömnen blivit bättre, orken. På alla plan har det förändrats.

Har du haft några problem under resans gång?

– Inga större problem hittills. Motivationen har funnits där och när jag stött på nått efter vägen så har man fått hitta nya lösningar. Jag var orolig när vintern kom att det skulle bli ett problem med motionen men det har ändå funkat bra med promenader. Jag går så mycket jag kan i jobbet och sen har det varit promenader på fem till åtta kilometer på kvällarna cirka 5-6 gånger i veckan.

– Ja, alltid när du kommit till mig har du sagt att det känts ”skitbra” och det är unikt, säger Fia.

Fredrik har ännu inte nått ett slutmål utan fortsätter jobba vidare med sin livsstilsförändrig.

– Jag känner mig starkare än på bra många år både fysiskt och psykiskt. Det finns ett visst arbete kvar och än är jag inte riktigt klar. Jag vill hitta en punkt där min kropp och jag lever i symbios och mår riktigt bra. Sen är det ju ett jobb med att hitta sitt nya ”normalläge”.

– Närmsta planen nu är att börja springa på allvar och att delta i Yngaren Runt, säger han och ler.

60 kilo lättare, bara elva månader senare!