Förkylningstider – Ta hand om Dig!

Inspirationslista som ger dig lust att träna!
januari 31, 2013
Dagens tips – Icebug!
februari 7, 2013
Visa alla

Förkylningstider – Ta hand om Dig!

I julas låg vi däckade i förkylning hela familjen. Aldrig hänt tidigare att vi allesammans insjuknat, samtidigt…men kanske bättre det än att gå om varandra såsom vi dessvärre gjort sedan dess, mer eller mindre.

Trist som tusan att inte få känna sig på topp!

Det viktigaste är såklart att ta väl hand om sig, så att man frisknar till fortast möjligast.

Hur gör vi då bäst?

1. Tvätta händerna noggrant och ofta. Använd gärna handsprit när du vistas i offentliga miljöer.
3. Ät så ”ren” mat som möjligt, undvik hel- och halvfabrikat.
4. Ät mycket frukt och grönt i olika färger. Extra mycket citrusfrukter! Själv vräker jag i mig apelsiner och grapefrukt och pressar gärna ett par apelsiner med en redig vitlöksklyfta i innan sängåendet.
5. Var mycket noga med sömnen! Här är mitt personliga problem då  man med ”bebis” i huset mycket sällan om ens någonsin får sig en sammanhängande natt sömn. Att lägga sig senast 22.00 kan dock vara smart!
6. Vädra mycket.
7. Byt sängkläder och handdukar ofta.
8. Var ute i friska luften och se till att få dagsljus varje dag.
9. Undvik att bli frusen och nedkyld. Håll dig varm!
10. Stressa inte! Gäller i alla sammanhang, då stressen slår ut allt.

KOSTBOOSTA
Boosta dig med näring, vitaminer och antioxidanter. Ha för vana att använda grönsaker, frukt och bär i alla möjliga färger och former. Det är i färgen antioxidanterna finns och olika färger ger därför olika antioxidanter.
Använd kryddor i matlagningen!
Var noga med att aldrig bli vrålhungrig (och heller aldrig proppmätt!) för när blodsockret blir för lågt är man mer mottaglig för infektioner.

ATT TÄNKA KRING TRÄNINGEN:
Det är lika dumt att träna när man är sjuk som att inte träna när man är frisk!
Trots en lättare förkylning kan man köra lättare styrkeövningar om allmäntillståndet känns bra. Perfekt att t.ex. köra några övningar på hemmaplan där  man endast använder kroppen som tyngd och motstånd. Naturligtvis inga högexplosiva, intensiva övningar som toppar pulsen utan på ett sätt som behåller en del av styrka man har utan att egentligen direkt anstränga sig. Att träna rörlighet, såsom lättare Pilates och yogapass kan också fungera fint, om det känns bra.
Lågintensiva promenader går bra om man undviker att bli andfådd.
Lyssna på kroppen och VILA om kroppen säger så!
Man bör aldrig någonsin köra hårda konditionspass när man inte känner sig helt frisk då viruset finns i hela kroppen, även i hjärtmuskeln, vilket är orsaken till att man inte bör anstränga hjärtat när man är sjuk. Hjärtmuskelinflammation kan vara dödligt och inget man vill riskera.
När en förkylning klingat av kan det vara lockande att äntligen ge sig ut för att springa milen eller köra på extra hårt. Motstå den frestelsen och börja lugnt och försiktigt. Ge även den friska kroppen någon extra dags lugn och börja sedan successivt.

Gå på känsla och dagsform och lyssna på kroppens signaler!