Effektivare och starkare löpsteg med löpskolning

Fyll dig själv med positivitet genom affirmationer
mars 6, 2014
Viltinspirerad lax
mars 21, 2014
Visa alla

Effektivare och starkare löpsteg med löpskolning

I morse när jag vaknade trodde jag nog träningsvärken i vaderna mina skulle vara borta, men där gick jag bet. Ajajaj… Den kom molandes redan när jag promenerade längs med Stockholms gator i torsdags, efter timmarna tillsammans med Sophia Sundberg som löpcoachat mig, med syfte att kunna ta mig an egna adepter.

Givetvis triggade detta mig att själv på allvar ta tag i löpningen och faktiskt löpa rätt och riktigt, vilket innebär att man tar sig fram mycket effektivare och såklart också gör löpningen mycket roligare!

Nyinköpta löpdojerna sitter som en smäck och suget ökar ytterligare;-)

Alla kan springa!
Ja, förutsatt att man inte har några skador och problematik förstås, som gör att det bör undvikas eller inte är möjligt. Då gör man annat!

Många människor tycker att löpning är bland det jobbigaste som finns och det blir det ju om man liksom bromsar sig själv under löpningens gång, vilket jag snabbt förstod att ett flertal motionärer gör.

Intressant är också att de allra flesta får träningsvärk i framsida lår, ja just där, bara där… och det innebär också att man kompenserar kraften fel. Vi missade visst att ta hjälp av vår stora muskelgrupp, rumpan!

Lärde mig enormt mycket under vår dag tillsammans!

Att solen dessutom sken från en klarblå himmel gjorde att känslan för att fokusera på just löpningen, att lyfta fram löpningen, blev stark. Det är ju faktiskt bland det enklaste vi kan göra, då vi bara behöver ha ett par bra skor. Sen kan vi var helst vi än befinner oss ta oss ut på en härlig runda. Det är dessutom gratis! Skulle säga att det förenar mycket nytta med nöje!
Befinner man sig i en annan stad kan man se sin löptur som sightseeing.

Vi startade dagen med att gå igenom olika löpteknik som jag tagit del av teoretiskt.

Löpskolning är olika löp-, styrke-, koordinations- och rörlighetsövningar som syftar till att ge löparen ett effektivare och starkare löpsteg. Löpskolningen kan även på lång sikt förebygga skador och inför ett lopp skapa toppform.

Löpteknik är något som diskuteras bland löparna. Hur ska man springa? Hur ser det effektivaste steget ut? Det finns troligen inget universalsvar på frågan, utan det är säker ganska individuellt, då varje löpares anatomi är unik.

Någon som de flesta är överens om är att en löpares individuella löpteknik blir bättre, om man har styrkan att hålla ett bra steg och kroppshållning, även när man blir trött. Ofta är det när tröttheten kommer smygande som man tappar tekniken i löpningen, man tappar fart och effektivitet.

Träningspasset innebär ett antal löpskolningsövningar i ett svagt motlut som körs i samband med ett stopp på den vanliga distansrundan. Löpskolningen kan även köras som en del i uppvärmningen inför ett kvalitativt pass. Passar alla löpare som kommit igång med regelbunden distanslöpning, och även springer vissa kvalitativa löppass. Passar sig perfekt att starta upp med nu efter vintern, när det blivit barmark och vi får bra fäste. Löpskolningen ger en positiv utveckling och är bra att lägga in en gång i veckan.

Hållning, smidighet, spänst, snabbhet, koordination och rörelsemönster tränas in. Styrka som ger starkare löpmuskler utan att musklerna blir ”större”.

Min träningsvärk i mina stackars vader beror delvis på att jag effektivt lärde mig att arbeta högt på fotbladet och använde framfoten i alla övningarna. Hade i stort sett ingen häl i alls. Såklart det känns, haha!

Normalt sett välja man ut ett antal övningar per pass, men vi körde igenom allt.

Vi inledde med ”tripping” där vi arbetade med styrka för vrist och fot, varefter ”hög skip” tog vid som är en totalövning som syftar till bra fotaveckling, ”hälkickar” där snabbhet och kroppshållning stod i fokus, ”mångsteg” som tränar upp spänst och frånskjut, ”sprättsteg” som syftar till ett aktivt frånskjut med foten, ”travgång” för att få drivet runt i löprörelsen, ”sidlöpning” till ”tågång”…

Det var nytt, utvecklande och framgångsrikt.

Vi avslutade med intervaller i backe och tog en skön jogg tillbaka till gymmet.
Det blev en lunch i hälsans tecken och påfyllnad av vätskedepåerna medan utbildningen fortlöpte.

Därefter tog löpstyrkan vid under ett par timmar. Vi arbetade igenom ett gäng funktionella övningar individuellt och i par med mestadels vår kropp, men också med lite hjälpmedel såsom balansboll, bosuboll, gummiband, viktplatta…

Jag hade höga förväntningar på dagen och är helnöjd! 

Känner mig laddad upp över öronen att själv bli en ”godkänd” löpare och att få ta de som minst anar det till att finna tjusningen i löpningen.