Djuriska övningar som passar barn som vuxna

Så blir du av med ditt farliga bukfett
juli 21, 2021
Fredriks livsstilsresa har gjort att han tappat 60 kilo
april 26, 2022
Visa alla

Djuriska övningar som passar barn som vuxna

Här kommer sent om sides ett blogginlägg med ett reportage som publicerades i Södermanlands Nyheter 2022 01 27 där jag fick äran att inspirera tillsammans med vår Nova. Sist vi gjorde ett reportage tillsammans i just denna tidning var när hon var sisådär sex månader. Idag är hon tio. Detta var jätteroligt tyckte vi båda!

De sörmländska barnen hör till de tjockaste i riket. För att ändra den statistiken måste det till krafttag och det startar i familjen. Tidningen bjuder på ett träningspass som passar både barn och föräldrar.

– Det är viktigt att ta en paus och gå ut. Det är mycket paddor och mobiler som åker fram hos både barn och vuxna i dag så det är bra att verkligen pausa det, säger Fia Larzon.

Fia är hälsocoach och driver eget företag. Hennes man Jörgen spelade tidigare i Nyköpings Hockey. Döttrarna Nellie och Nova tränar regelbundet. Det är en aktiv familj helt enkelt.

Många familjer har dock inte den där naturliga kopplingen till träning.

– Vi har aldrig pushat våra barn. De brukar hänga med oss och vi frågar alltid om de vill följa med när vi ska träna, säger Fia.

Att börja tidigt med ett barns träning är viktigt.

– Barns naturliga rörelseglädje bör uppmuntras redan från noll års ålder och vi som föräldrar bör främja våra barns fysiska (och mentala) hälsa genom hela barn- och tonårslivet och inte glömma oss själva på vägen. Rör på er, ha kul och träna tillsammans, säger Fia.

Vad kan det leda till om man inte tränar?

– Allt fler barn och tonåringar i världen är överviktiga och lider av viktproblem. Fetma är ett problem som ökar bland ungdomar. Ungdomar som är överviktiga riskerar att utveckla ett antal hälsoproblem som till exempel hjärtsjukdomar, typ 2-diabetes, högt blodtryck, högt kolesterol och inte minst minskad ork, energi och lust som leder till depression!

Att motivera sitt barn kan vara svårt, men Fia har tips.

– Barn gör inte som vi säger utan som vi gör. Var en förebild för dina barn. Var aktiv och ät hälsosamt och visa på att det gör en pigg och glad, och låt det bli en del av er gemensamma livsstil! Vi som föräldrar bör hjälpa våra barn att hitta en aktivitet de tycker om. Vara lyhörda för om de gillar att träna i grupp eller individuellt, och låta dem prova på olika aktiviteter.

Fias döttrar har valt olika träningsinriktningar; den äldsta gillar lagsporter, den yngsta gymnastik.

– Många tjejer slutar med idrott när de hamnar i puberteten, då mycket händer med kroppen. Här är det extra viktigt att stötta och motivera till att fortsätta.

Nova berättar att hon haft en lektion i skolan där man just pratat om hur viktig träningen är.

– Rörelse och träning hjälper hjärnan att fungera bättre, säger hon.

Tränar dina kompisar?

– Ja, ganska många av dem. Nellie har hjälpt mig att börja träna och lära mig nya saker.

Fia tycker att man ska tänka i bemärkelsen rörelseglädje när man ska dra igång.

– Låt till exempel dina barn vara med och välja ”musik” som ni alla går igång på. Börja lugnt.

Ensamförälder, tajt schema, när ska man egentligen kunna träna då?

– Se och fånga möjligheter. Kör du barn till träning, träna något samtidigt. All rörelse räknas! Ta er till och från jobb och skola till fots, på cykel och få samtidigt en värdefull samtalsstund tillsammans. Tidseffektiva hemmapass med och utan barnen slår det mesta.

Fia säger att det bästa sättet att få in träningen i vardagen är att skapa ett hem som bjuder in till olika former av rörelseglädje, inne- som ute.

– Vi har madrasser i vardagsrummet och varje morgon går Nova upp och gymnastiserar. De gånger de är borta är det kris. Sedan har vi ringar i taket där alla kan hänga. Och när man bor i hus kan man göra mycket i utemiljön. Det behövs egentligen bara yta. Det hoppas och skuttas så det kan räcka med en gräsmatta och vi har hur mycket bollar som helst, säger Fia.

Vilken typ av träning passar bäst i vilken ålder?

– Lyssna in vad just ditt/dina barn gillar. Prova er sedan fram och variera. Hinderbanor, cirkelträning, ”Följa John” och parövningar är roligt och passar stor som liten och en boll kan kicka igång de allra flesta.

Just att vara lyhörd är viktigt. En del barn kanske inte har något bollsinne, andra kanske inte vill bli svettiga.

– ”Walk and Talk” med tonåringen kan till exempel komma att ge betydligt mer än en tuff löprunda och varför inte ”stöta på” några styrkestationer som ger kroppen extra utmaning på vägen. Har du barn som gillar hopp och studs, låt dem ta fram barnet i dig – lattja och lek med dem!

Fia påpekar att innan puberteten är det extra viktigt med koordination för barnets utveckling.

Men hur mycket ska man träna?

– När barnen är små och det handlar om lek och bus så finns det inga begränsningar. Organiserad idrott för lite äldre barn kan vara lagom ett par gånger i veckan. När barnet hittat sitt intresse så brukar träningen öka naturligt.


Här följer en snabbfilm med övningar för extra motivation till alla familjer därute.

 • Apgång
 • Krabbgång
 • Ankgång
 • Åsnesparkar
 • Rygg mot Rygg-Vila 😉
 • Larven

  TILL FILMEN SOM VISAR ÖVNINGARNA Träning för olika åldrar

  Före puberteten:

  Allsidighet och utmaningar för koordinationsförmågan. Rörelser man kommer att använda genom livet.

  15-årsåldern:

  Satsa på en stor och stark hjärtmuskel genom konditionsträning och att börja bygga upp muskelmassa.

  20-årsåldern:

  Forskning visar att man slutar röra på sig i 20-årsåldern varför det är som viktigast i denna ålder att hitta en träningsform som är så givande att man vill göra den genom hela livet.

  30-årsåldern:

  Satsa på explosiva övningar – Våga träna tungt och ”hoppa”! Ju äldre vi blir, desto viktigare är just explosiv muskelträning då den annars går förlorad.

  40-årsåldern:
  Förslitningsskador ger sig till känna. Stärk, stabilisera och testa olika träningsformer för att undvika enformighet och skador.

  50-60 årsåldern:

  Det ska inte kännas krångligt att knyta skorna eller att stå stabilt på ett ben. Muskel-, balans och rörlighetsträning blir allt viktigare.

  Jämfört med en 30-åring har en 70-åring bara drygt halva sin muskelstyrka kvar. Du kan påverka!