BESLUTSAMHET – Ett första steg mot framgång

En lyxigare Chiligryta
mars 6, 2015
Vardagsmotionera för ett friskare liv!
mars 22, 2015
Visa alla

BESLUTSAMHET – Ett första steg mot framgång


Blev inspirerad till dagens blogginlägg av ett reportage som Cecilia Duberg (specialist i hälsopsykologi) skrivit, om att man kan träna sig till att veta vad man vill och bli mer beslutsam och mindre ambivalent, mindre tveksam och velig. Just Do It!

Låt er inspireras av Cecilias rader:

En nära vän till mig står vid vattenkanten. Intentionen är att hoppa i och bada. Men istället för att gå rakt ut i vattnet och slänga sig i böljan står han bara där, och huttrar med armarna i kors. För varje våg som skvätter upp på hans ben spänner han ansiktet i en grimas som säger – NEJ! Han är en så kallad badkruka.
Han upplever enormt stor ambivalens, stort motstånd, till att göra det han vill. Eller – vill han? Rösterna i hans eget huvud börjar bli blurriga. Ganska snart handlar det om prestige snarare än ett härligt svalkande dopp i havet.

”- Coacha mig!!!” Skriker han.

Det enda jag kan komma på, som kan vara till hjälp i det här läget, är det faktum att jag VET vilken oerhört beslutsam och orädd person han är i så många andra sammanhang.

Så jag ropar: ”Gå i vattnet med samma beslutsamhet som du tar ditt företag framåt!”

Hejja mig! Inom två sekunder får han tag på kraften. Axlarna sjunker, bröstkorgen lyfts och enkelheten infinner sig i hans ögon. Han går rakt ut med bestämda steg, helt obesvärad av det kalla vattnet som stänker upp mot …naveln. Han dyker i med huvudet före och kommer upp några meter längre bort. Skakar håret från ansiktet och bjuder på ett stort smile.

”DET var skönt!”

 Orsakerna till ambivalens är ofta en av följande:

1. Du har för lite information för att kunna fatta ett beslut. Om så är fallet: Skaffa mer fakta.

2. Du har information, men den går inte ihop. Två fakta som står emot varandra (Hjärnan vill bada – kroppen tycker det är för kallt och vägrar röra sig). Då är lösningen att realitetstesta informationen (är den sann?) och påminna om målet. Sen går det bra att välja det beteende som är i riktning mot målet. I det här fallet med badandet – är informationen från kroppen inte sann: Det ÄR inte för kallt för att bada. OBS: Det är dock alltid till hjälp att få med kroppen på tåget, först. D.v.s. integrera olikheterna.

Du kan träna din beslutsamhet

Du har det i dig – beslutsamhet och tydlighet. Men inte i alla områden av ditt liv. Låna därför egenskaper från de områden där de är starka. Inspirera dig själv!
Gör som mannen i exemplet, tänk på ett sammanhang där du är glasklar i din riktning, och använd den känslan när det börjar kännas veligt.

Du kan också stärka din beslutamhetsmuskel genom träning. All träning innebär att du jobbar med motstånd, så även mental träning. Beslutsamhet kan du därmed träna flera gånger om dagen, varje gång du möter mentalt motstånd!

Det första träningstillfället infinner sig direkt när du vaknar och ska upp ur sängen.  Bestäm dig för att aldrig snooza, utan kasta undan det varma täcket, slänga benen över kanten och ställa dig upp och sträcka på dig. March iväg till kaffebryggaren. Gör det du bestämt dig för att göra: gå upp ur sängen och starta dagen istället för att ligga kvar och räkna ut hur länge till du kan ligga kvar innan det blir panik. Det kommer kännas BRA efter bara någon minut, och det kommer spegla av sig på resten av din dag. Tänk att något du ändå måste göra varje dag (gå upp) – kan vara din absolut främsta disciplinträning!

Det andra tillfället kanske blir när du ska välja frukost: GÖR GRÖT som du bestämt, även fast det tar lite extra tid (1 minut) och häll ut den sockriga fruktyoghurten (som lika gärna skulle kunna vara glass från frysen). Eller gör din omelett. Drick vatten. Allt det där du behöver, men inte riktigt hinner. Sätt ribban på kvalitetsfrukost, så sätter du snart en bra nivå för allt du stoppar i dig under resten av dagen.

Det tredje tillfället blir när du kommer till jobbet och ska bestämma om du ska följa med på pubkvällen. Du vill egentligen aldrig men känner dig dum om du säger nej. Stå rak i ryggen och säg ”tack, men nej tack, jag vill till gymmet och sen somna tidigt!” Du kommer känna dig allt annat än dum.

Använd samma mindset som du har i de livsområden där du är tydlig och stark – och därmed beslutsam, i de vaga situationerna. Som när du ska välja kläder till syrrans bröllop eller vilken färg det ska vara i köket. Bestäm dig. Vela inte. Forskning visar klart och tydligt att de gånger vi tillåts ångra våra inköp, blir vi mycket mer missnöjda med det vi valt.

Om du gör tydliga och helhjärtade val, och sen går vidare i livet utan att krångla till det, kommer du känna dig mycket mer nöjd med dina beslut.

Tänker du bada? Då SKA du bada, och inte stå och pipa vid kanten. Livet är för kort.

There is no wish. Do. /Cecilia