Hotellvistelse på hemmaplan – Varför inte?
september 28, 2013
Vi är för sura…
oktober 10, 2013
Visa alla

10 tips till bättre sömn

Nu har hösten tagit ett grepp om oss och jag märker både på omgivningen och på min egen känsla att vi generellt blir lite hängigare av den plötsliga kontrasten: ”4 minusgrader, är det på riktigt?! BURR…”

Dock är ju denna tid riktigt riktigt härlig, fantastiskt vacker och MYSIG!
Jag sätter på mig stora stickade sockor och min härliga fleecemorgonrock så fort jag får chansen, allra helst efter ett härligt bad, som jag förövrigt ska börja unna mig oftare. Det bästa jag vet är när jag då och då inte kliver upp först på morgonen och min ande hälft tänt en brasa och massa ljus eller när man kommer hem efter en lång arbetsdag, möts av detsamma – Harmoni, när den är som allra bäst!

Varför jag väljer att skriva om sömnen är för att jag själv hamnat i en sömnsvacka vilket frestar på hårt när man ska upp klockan fem varje morgon och vara på topp var dag.

Min kropp och min hälsa är mitt vapen och jag bryts ner när jag inte får mina 6 timmar/natt, vilket jag går runt fint på, även att åtta timmar per natt må vara optimalt.
Hade sömnproblem när jag var yngre, men har ”på äldre dar” haft lättare att sjunka ner i kudden min, men visst, vår äldsta är åtta år och springer var och varannan natt in som en stormvind mitt i natten, utöver att lillskruttan kommer tultandes när hon vaknar upp, så visst var det väl ett gäng år sedan som nätterna var djupsömn rakt igenom.
Hur som helst så är sömnen viktig för hälsan och välmåendet.
Sen är det ju som så att dina timmar i sängen påverkar din förmåga att bygga muskelmassa och bränna fett.

En bild Jörgen tog när han klivit ur sängen och frågan är…Var fick han plats:-)…?

Så här kommer 10 tips som hjälper oss att sova bättre

1. Träna regelbundet. Fysisk aktivitet tröttar ut musklerna och ökar kroppens behov av sömn.

Jag har märkt på mina Pilatesdeltagare att de sover extra bra efter denna typ av träningsform som tröttar ut vår muskulatur på djupet samtidigt som den ger oss en otroligt avspänd och nedstressad kropp. Brukar rekommendera att kombinera denna typ av Kropp & Själsklass med en skön promenad innan, för att fånga upp frisk luft och medvetet öka vardagsmotionen.

2. Träna inte intensivt alltför sent. När du precis tränat har kroppen svårare att varva ner och då är det snudd på omöjligt att sova. Låt det gärna gå tre timmar mellan träning och sänggående.

Vet ja, sedan sambon min var i hockeykarrriären och träningar och matcher låg väl sent, att det var en omöjlighet för honom att sova när han kom hem sent. Inte ens värt att prova förrän efter en film eller bok lästs ut, vilket kan bli bra sent, för sent. Är det sedan tidigt jobb blir det ingen bra combo i långa loppet.

 3. Hitta fasta rutiner. Försök att gå och lägga dig och gå upp vid samma tid varje dag.
 Vet inte hur länge vi har sagt att ”22:00 släcks ljuset”… Vi jobbar fortfarande på det;).

4. Ta dig tid att varva ner innan du går och lägger dig. Att titta på tv och liknande som så många gärna gör ger hjärnan en massa intryck att sortera. Försök istället att ha tyst och lugnt omkring dig en stund innan du kryper till kojs.
 Att läsa några rader eller lyssna på ljudbok kan fungera fint. Prova dig fram till vad som fungerar bäst för dig.

5. Sov svalt. Omkring 18–19 grader i sovrummet brukar rekommenderas.

6. Undvik att äta stora mål mat precis innan du ska sova. Det här har en stor betydelse.
 Undvik snabba kolhydratkällor och ät istället något litet och lätt så att du känner dig lagom mätt och nöjd.

Keso med en liten fruktsallad, toppat med nötter/frön eller proteinboosta med kesella/kvarg, smaksatt med vaniljstång (finns på burk på bakavdelningen) och lätt uppvärmda frysta bär. Riktigt gott att toppa med pumpakärnor. Om mer hunger och önskad sötma kan man skiva i en banan.
Hitta dina favoriter!

Har du tränat sent behöver kroppen mat för att återhämtningen ska fungera optimalt. Glöm inte det!
Lägg allra helst middagen (huvudmåltiderna) efter träningen.

7. Läs något om du har svårt att komma till ro. Gärna något tråkigt så att hjärnan inte behöver fokusera för mycket. Här kan man annars falla dit på att man helt enkelt inte kan slita sig.

8. Drick inte FÖR mycket varm dryck på kvällen. Då tar det längre tid för kroppen att komma ner i temperatur, vilket är ett måste för att vi ska kunna somna.

Däremot är en kopp välgörande te vara smart att dricka om du känner dig lite sugen på något på kvällen, men att det just bara är ett ”sug”. Tillsätt om du vill en liten tesked ekologisk mörk honung för sötman. Värmen mättar och värmer gott.

9. Försök att vistas i solljus på förmiddagen. Det gör dig tröttare på kvällen. Ingen tid är för lite! 10 minuter har vi alla, 20 minuter går att få till. En promenad innan frukosten eller lunchen är en perfekt rutin att få in.

10. Sex, ja faktiskt. Glöm inte bort vem ni valt att dela sovrum med;).

 SOV GOTT