10 min solsken om dagen ger dagsdosen…

Snacka om att ha en mormor som hänger med i svängarna!
november 12, 2010
Härlig feedback från kursdeltagare…
november 17, 2010
Visa alla

10 min solsken om dagen ger dagsdosen…

Se till att komma ut denna underbara solskensdag!

Genom att fånga solljuset blir vi inte bara piggare & gladare utan får även utav bara 10 min solsken/dag vårat dagsbehov av D-vitamin.
Vi har nämligen ett ämne i huden som omvandlas till vitamin D om vi är ute i solen. Under våra långa mörka vintrar är det dock viktigt att vi får D-vitaminer via maten. Eftersom vitaminet är fettlösligt så måste vi äta fett för att kunna ta upp det i kroppen.

Vitamin D är viktigt för att vi ska kunna bilda ben till vårt skelett. Det gör så att vi får ökad halt av kalcium och fosfor i blodet.

Brist på vitamin D göra att skelettet blir försvagat och man kan drabbas av benskörhet. Barn som får brist på vitaminet kan drabbas av rakitis (engelska sjukan).

Man forskar även om D-vitaminets betydelse för att förebygga en mängd andra allvarliga sjukdomar.

D-vitamin är som sagt ett fettlösligt vitamin som lagras i levern. Om vi får för mycket av vitamin D så kan vi få allvarliga skador. Vävnader, som lungor och njurar kan förkalkas.

Fisk, framförallt fet fisk är en riktigt bra källa.

Det finns också en del D-vitamin i ägg (i äggulan), kött och mjölkprodukter. Har du svårt att komma upp i den dagliga dosen D-vitamin via kosten och vistas inomhus mestadels denna årstid kan ett kosttillskott vara att rekommendera.

Rekommenderat dagligt intag:
Kvinnor: 7,5 mikrogram
Män: 7,5 mikrogram

Jag önskar er en härlig solskensdag allesammans!