Middagsinspiration med få ingredienser

Låt hjärtat leda dig framåt
januari 15, 2019
Visa alla

Middagsinspiration med få ingredienser

Ibland tryter fantasin och matlagarglädjen, även för vår kock härhemma. ❤️

Då är det till att ta matinspiration från olika receptbanker och skapa en matlista som är både enkel och inspirerande.

Receptet jag tänkte inspirera med i detta inlägg är taget från tidskriften ”Allt om mat”. Ur denna har gjorts en kokbok ”Köp hem 5”. För dig som vill laga god vardagsmat med få ingredienser. Exemplariskt, eller hur!?

Ikväll bjöd kocken på följande rätt ur ”Köp hem 5”

Räkpasta med Mango

Köp hem:

1 kilo räkor med skal

1 stor mango

1 purjolök

1 flaska mango chutney

1 paket tagliatelle (500 gram)

De tongivande smakerna är räkor och mango. I det här fallet behöver mangon inte vara mogen. Det blir faktiskt godare med lite syrlig halvmogen frukt tillsammans med räkorna. Dessutom håller bitarna formen bättre. Pastan får lagom hetta och sötma av mango chutney som i sällskap med olivolja och räkfond fungerar som smakrik sås. Den som önskar kan krydda lite extra med vitlök.

Till 4 personer:

1 kilo räkor med skal

1 msk olivolja

4 dl vatten

1 stor mango

1 purjolök

Ca 300 g tagliatelle

2 msk olivolja

4 msk mango chutney

Gör så här:

  1. Skala räkorna. Fräs skalen i oljan någon minut. Häll på vatten och låt skalen koka ca 5 minuter. Sila bort skalen och låt fonden koka ihop till 1 dl.
  2. Skala mangon och skär bort fruktköttet från kärnan. Skär mangon och purjolöken i strimlor.
  3. Koka pastan enligt anvisningarna på förpackningen.
  4. Fräs räkorna i oljan i en het stekpanna . Lägg i purjolök och mango. Låt det fräsa 1/2 minut.
  5. Häll på räkfonden och rör ner mango chutney.
  6. Blanda ner räkröran i den nykokta pastan och servera genast.

Tillagningstid: 30 min

Tips! Du kan använda bönpasta på sojabönor om du vill. Energiinnehållet är ungefär detsamma som i vanlig pasta. Tittar man däremot på mängden kolhydrater så skiljer de sig åt. Bönpastan innehåller väldigt lite kolhydrater och är rikare på både protein och fiber än vanlig pasta, men innehåller mer fett.

Det är dock fördelar med den höga mängden protein och fiber då mättnaden blir större, vilket i sin tur kan göra att man äter mindre mat och därmed också får i sig färre kalorier. Samt att man får i sig mindre mängd mjölmat, vilket är bra.